ΚΡΗΤΗ

Έρευνα του Ράδιο Κρήτη για το πώς ψωνίζουμε

Στα … ύψη αναμένεται να φθάσει ο τζίρος  στο λιανεμπόριο εν όψει της αυριανής  Black Friday, του ξενόφερτου δυτικού καταναλωτικού εθίμου που έχει έρθει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης, ο τζίρος αναμένεται να κυμανθεί από 280 έως 300 εκ ευρώ.

Επίσης, ο κ Κανακαράκης παρέθεσε και τα στοιχεία έρευνας που έγιναν για λογαριασμό του Ράδιο Κρήτη και τα οποία αποτυπώνουν τη συμπεριφορά του μέσου Κρητικού καταναλωτή το διάστημα της δεύτερης καραντίνας που διανύουμε.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης

 

Ο κρητικός καταναλωτής: το ωράριο των αγορών

Σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία που κόμισαν τα SuperMarket, οι μεγάλες δηλαδή αγορές τροφίμων, ο μέσος καταναλωτής στην Κρήτη «εκτονώνει» την καταναλωτική επιθυμία του  κυρίως κάθε Δευτέρα και Σάββατο, με το Σάββατο να προβάλλει ως την ημέρα όπου σημειώνεται κυριολεκτικά …πανικός στους διαδρόμους των SuperMarket, με τις 3μμ να σημειώνεται η κορύφωση της κίνησης. Επίσης, την ίδια ημέρα, εκτός από το διάστημα 11πμ έως 3 μμ, μεγάλη κίνηση σημειώνεται και το διώρο από 6 έως 8μμ, με τον μέσο όρο παραμονής να είναι από 20 έως 25 λεπτά.

Εκτός από το Σάββατο- ημέρα αργίας για τους περισσότερους, και η Δευτέρα είναι η ημέρα που προτιμά για τα ψώνια της μεγάλη μερίδα καταναλωτών, καθώς είναι ημέρα που οι περισσότεροι – συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι- προγραμματίζουν τις πληρωμές λογαριασμών προς τις υπηρεσίες και στον …γυρισμό μπαίνουν σε σουπερμαρκετ.  Επίσης, οι καταναλωτές εκτιμούν ότι αυτήν την ημέρα η αγορά διακρίνεται από μια «φρεσκάδα» προϊόντων, ενώ τότε είναι που οι περισσότεροι οργανώνουν το πλάνο αγορών της εβδομάδας… Τη Δευτέρα ο μέσος όρος παραμονής στο κατάστημα είναι τα 10 λεπτά.

Ο κρητικός καταναλωτής: τα είδη που αγοράζει

Βάσει της ίδιας έρευνας, αυτήν τη δεύτερη περίοδο καραντίνας, η αγορά έχει ομαλοποιηθεί, με τον κόσμο να μην έχει κυριευθεί από τον πανικό σχετικά με την έλλειψη αγαθών, όπως είχε συμβεί το πρώτο lockdown. Αυτό αποτυπώνεται και από την πτώση στην αγορά… χαρτιού υγείας. Ωστόσο, υψηλά στις προτιμήσεις των ειδών που βάζουν στο καλάθι, εξακολουθούν να είναι τα ίδια είδη που είχαν καταγράφει και το εαρινό lockdown, δηλαδή ζυμαρικά, ντοματοειδή, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε ο κ Κανακαράκης, είναι ότι οι καταναλωτές «σπάνε» τα ψώνια τους, δηλαδή δεν τα πραγματοποιούν μαζικά προκειμένου να έχουν …. δικαιολογία για έξοδο εκτός σπιτιού.

Όπως προέκυψε, το καλύτερο χρονικό διάστημα για ψώνια, είανι τα πρωινά της Τετάρτης και της Πέμπτης, ενώ ισχυρή άνοδο εμφανίζει η κίνηση κάθε Παρασκευή απόγευμα.

Black Friday

Ο κ Κανακαράκης ανέλυσε και την έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου Καναναλωτή για τη Black Friday  , η οποία- αν και έγινε πριν την ανακοίνωση των περιορισμών του δεύτερου lockdown- αντανακλά μια …έκρηξη διαδικτυακών αγορών. Τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα, αναμένεται να … υπερκεραστούν αύριο καθώς, στα δεδομένα έχει προστεθεί και η καραντίνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 5 Νοεμβρίου, 2 εκ καταναλωτές- τα 2/3 διαδικτυακά και το 1/3 στα φυσικά καταστήματα- δήλωναν αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της αυριανής ημέρας, με εκπτώσεις που φθάνουν έως το 80% για αγορές ηλεκτρικών κυρίως ειδών.

Το 32% δήλωσε ότι προγραμματίζει αγορές έως 50 ευρώ, το 27% από 50 έως 100 ευρώ και το 9% αγορές άνω των 500 ευρώ.

Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν την άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα Ελλήνων αναβάλλει την αγορά οικιακών ηλεκτρικών ειδών για περιόδους προσφορών.


Source link

Kατηγορίες