ΚΡΗΤΗ

Το μήνυμα με βολές PATRIOT στην Κρήτη

Μετά την δοκιμή των τουρκικών S-400 στην Μαύρη Θάλασσα, Ελληνικοί και Γερμανικοί PATRIOT έκαναν βολές στην Κρήτη μαζί με αμερικανικά και ολλανδικά πληρώματα. Η Ελλάδα απέφυγε να κάνει βολή με S-300, ωστόσο ετοιμάζεται να τους συντηρήσει- εκσυγχρονίσει όπως και τους PATRIOT μαζί και την υπόλοιπη αντιαεροπορική. 

 

Σε μια στιγμή που οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία είναι τεταμένες λόγω της γερμανικής νηοψίας στο τουρκικό εμπορικό πλοίο που προσέγγιζε τις Λιβυκές ακτές, χτες και προχτές γερμανικά και ελληνικά αντιαεροπορικά PATRIOT εκτόξευαν πυραύλους από το Πεδίο Βολής Κρήτης παρουσία Αμερικανών και Ολλανδών πληρωμάτων.

Η πολυεθνική άσκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT (Multinational Tactical Firing 2020), περιελάμβανε σενάρια αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών βολών σύμφωνα με Νατοϊκό Σενάριο, τα οποία αξιολογήθηκαν από Πολυεθνική Ομάδα του SHAPE.

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Τα συστήματα PATRIOT που έχουν προμηθευτεί οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκπαιδεύονται και συντηρούνται στην Ελλάδα. Εκτός από την χρησιμοποίηση του πεδίου Βολής Κρήτης οι ΠΑΤΡΙΟΤ έρχονται για εργοστασιακή συντήρηση στην Παιανία , στις εγκαταστάσεις της IDE (INTRACOM Defense Electronics).

Η Ιντρακόμ εδώ και χρόνια μέσω διεθνών διαγωνισμών υπογράφει τριετείς συμβάσεις – πλαίσιο με την NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για παροχή συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου στους PATRIOT.

Οι κοινές βολές Γερμανίας και Ελλάδας στην Κρήτη με αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους PATRIOT, εκτός από στρατιωτικό – επιχειρησιακό ενδιαφέρον αποκτούν και γεωστρατηγική σημασία καθώς διεξάγονται σε μια χρονική στιγμή που η Δύση με προεξέχουσα την Αμερική έχει κηρύξει τον «πόλεμο» στην Τουρκία για την παραλαβή και ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η Ελληνική κυβέρνηση – κυρίως μετά την εδώ επίσκεψη Πομπέο- εναρμονίστηκε πλήρως με τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τους S-400. Αφενός αναπτύσσει επιθετική ρητορική κατά της γείτονος χώρας για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος. Αφετέρου εγκαταλείφθηκε κάθε ιδέα για πραγματοποίηση βολής και με τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η μοναδική βολή S-300 πραγματοποιήθηκε πριν 7 χρόνια στην Κρήτη , τον Δεκέμβριο του 2013. Έκτοτε ουδεμία συντήρηση των S-300 έχει γίνει, όπως γίνεται με τα αντίστοιχα συστήματα των PATRIOT.

IMG 3465

Ενημερώθηκε η Επιτροπή της Βουλής

Το θέμα συντήρησης – εκσυγχρονισμού των αντιαεροπορικών μεγάλου βεληνεκούς τόσο των ΠΑΤΡΙΟΤ, όσο και των S-300 συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών στην Βουλή.

Ανάλογη συζήτηση έγινε για την πορεία κατάρτισης της σύμβασης για τα γαλλικά Rafale, την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων Apache.

Λίφτινγκ στο νόμο «Βενιζέλου» για προμήθειες

Στο μεταξύ δόθηκε στην διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο περί αμυντικών προμηθειών.

Μετά από 22 μήνες που είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες σύνταξης πλήρους σχεδίου νόμου, περί προμηθειών των ΕΔ και ήταν έτοιμο για να ψηφισθεί από την ολομέλεια της βουλής.

Κατά γενική ομολογία η εφαρμογή του ν. 3978/11 (νόμος Βενιζέλου ) δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στις προμήθειες παρά επέλυε. Το 2018 η ΓΔΑΕΕ συνέταξε σχέδιο νόμου που κάλυπτε τις απαιτήσεις για απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας, την ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων ελέγχου/διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της προμήθειας.

Σήμερα με την προς διαβούλευση τροποποίηση του νόμου 3978/11 εξακολουθεί και υπάρχει πολυνομία καθόσον με την τροποποίηση ενός νόμου δεν ενσωματώνεται η όλη νομοθεσία σε ένα κείμενο. Ενώ δεν δίνονται δραστικές λύσεις σε όλα τα θέματα.

(Φωτογραφίες: ΥΕΘΑ)
Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Kατηγορίες