ΚΡΗΤΗ

Απαντήσεις από τα λύματα για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη

Ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη το πρόγραμμα ανίχνευσης κορωνοϊού στα αστικά λύματα από την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ του νησιού, με τη χρηματοδότηση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε όλα τα δείγματα που έχουν αναλυθεί από την έναρξη του προγράμματος στις 26 Νοεμβρίου, έχει ανιχνευτεί κορωνοϊός, κάτι που ήταν αναμενόμενο, γι’ αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προχωρούν οργανωμένα σε επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες μετατίθενται για το επόμενο δεκαήμερο, όταν δηλαδή θα έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένες τάσεις.

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, ο πρόεδρος της επιχείρησης ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι μετά το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεχίζονται οι έλεγχοι, έχουν δοθεί δείγματα τη Δευτέρα και πρόκειται να δοθούν και σήμερα Πέμπτη.

Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο έλεγχο είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχαν συγκεντρώσεις του ιού covid στα λύματα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια επιδημιολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη, η ανακοίνωση για την ανίχνευση ή όχι κορωνοϊού στα λύματα, θα είχε νόημα για παράδειγμα μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, τότε που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ελάχιστα και ο πιθανός εντοπισμός του ιού, θα έκρουε εγκαίρως «καμπανάκι» για διασπορά του ιού στην κοινότητα και να οδηγούσε σε έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, εφόσον κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το πρόγραμμα ξεκινά σε χρονική στιγμή που η πανδημία είναι σε έξαρση, ο στόχος είναι τα δείγματα να αξιοποιηθούν σε ένα χρονικό βάθος ώστε να αποκαλύψουν την τάση της πανδημίας, εάν δηλαδή βαίνει μειούμενη και την επίδραση των μέτρων στον -αναμενόμενο – περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. «Από τις αρχές καλοκαιριού είχαμε υποβάλλει το πρόγραμμα προς έγκριση, με στόχο να το χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο πρόβλεψης τότε» τονίζει η κα Ψαρουλάκη, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους, συνεπώς δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει μια οργανωμένη προσπάθεια δειγματοληψίας από τα αστικά λύματα, με επιστημονικό τρόπο και συνεργασία φορέων που κάτω από άλλες συνθήκες δεν είχε καταστεί δυνατή.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι ΔΕΥΑ Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Σητείας και Αγ. Νικολάου ενώ μέχρι στιγμής τα δείγματα λαμβάνονται κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Στόχος είναι η παρακολούθηση του κορωνοϊού και μόνο» τονίζει η κα Ψαρουλάκη, σε ερώτηση εάν το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε άλλες αναλύσεις, όπως η χρήση φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών από τον πληθυσμό της Κρήτης, όπως γίνεται στην Ψυτάλλεια. «Προς το παρόν σίγουρα δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Όμως τα λύματα είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Όλα καταλήγουν εκεί και μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλές αναλύσεις, αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος» ανέφερε η κα Ψαρουλάκη.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα
Source link

Kατηγορίες

Ιστορικό