Newsroom

Σε διαδικτυακή δημοπρασία μονόφυλλα του Καβάφη, έργα Μόραλη, Ακριθάκη, Γκίκα

Σπάνια βιβλία, ιστορικά χειρόγραφα – έγγραφα και έργα νεοελληνικής χαρακτικής και ζωγραφικής, περιλαμβάνει η  δημοπρασία του Οίκου Βέργος, που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, 17-18 Δεκεμβρίου (ώρα 5.00 μμ) και θα προβληθεί παράλληλα από το κανάλι της εταιρίας στο Youtube. 

Η πρώτη ημέρα της δημοπρασίας -17 Δεκεμβρίου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μία συλλογή βιβλίων διακεκριμένων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων όπως Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Εγγονόπουλος, Πηνελόπη Δέλτα, Γιώργος Σεφέρης. 

O  Κ. Π. Καβάφης, αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος με 21 μονόφυλλα και ποιητικές συλλογές προς δημοπράτηση, κάποιες εκ των οποίων φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του Αλεξανδρινού ποιητή. Από την ενότητα ξεχωρίζουν τα: ”Κτίσται”, ”Τείχη”, ”Αρχαίαι ημέραι”, ”Δέησις” και ”Περιμένοντας τους βαρβάρους”, που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα (50 περίπου από το καθένα), που μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς. 

Στην κατηγορία ιστορικών χειρογράφων, περίοπτη θέση κατέχουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:  Ένα από τα ελάχιστα γνωστά έγγραφα με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787 καθώς και η έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια, για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του ”υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα” Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης (24 Απριλίου 1827).

NATALIA SID

Λάμπρος Κατσώνης

Ταξιδιωτικά βιβλία 18ου αιώνα 

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών της κατηγορίας αναμένεται να μαγνητίσει ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία, οι “Grandes vues pittoresques […] de la Grèce et de la Sicile” του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Louis François Cassas, που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Cassas πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1784 και στις μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες του έργου του, συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε Γάλλος ταξιδιώτης από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη.

Νεοελληνική Ζωγραφική – Χαρακτική

Η δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας – 18 Δεκεμβρίου – προσφέρει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών όπως ο  Α. Ακριθάκης, Α. Αστεριάδης, Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Γ. Μόραλης, Μποστ, Γ. Τσαρούχης, Α. Φασιανός, Ν. Χριστόπουλος. 

NATALIA SID

Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Νεκρή Φύση

Εφόσον τα ισχύοντα μέτρα της Πολιτείας το επιτρέψουν, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων και με παράλληλη προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία κοινού, θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του καναλιού Youtube. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Οίκος Βέργος συστήνει στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς. 

Info

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των αντικειμένων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την Πολιτεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα  www.vergosauctions.com.
Source link

Kατηγορίες