Newsroom

Εμβόλιο AstraZeneca: Ανάλυση στοιχείων από το Lancet δείχνει ότι θα χρειαστεί κι άλλη έρευνα

ASSOCIATED PRESS

14 Αυγούστου 2020. Τεχνικός σε εργαστήριο της βιο-φαρμακευτικής εταιρείας  mAbxience στην Αργεντινή. Η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετείχε στα σχέδια για μελλοντική διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, μετά από σχετική συμφωνία που συνάφθηκε με την Αργεντινή και το Μεξικό. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Το εμβόλιοCOVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε μέση αποτελεσματικότητα 70,4% σε μια συγκεντρωτική ανάλυση ενδιάμεσων δεδομένων από δοκιμές στα τέλη του σταδίου, ανακοίνωσε η Οξφόρδη σήμερα (Τρίτη 8 Δεκεμβρίου).

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet την ίδια ημέρα, η ΑstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες για να επιβεβαιώσουν εάν το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να είναι 90% αποτελεσματικό, επιβραδύνοντας την πιθανή διάθεσή του για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αν και αρχικά θεωρήθηκε ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εμβολίου κατά της κρίσης του κορονoϊού, η βρετανική ομάδα ξεπεράστηκε από την αμερικανική  Pfizer, το εμβόλιο της οποίας (που έδειξε ποσοστό επιτυχίας περίπου 95%) χορηγήθηκε ήδη σε συνταξιούχους του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, σε μία εξέλιξη που χαρακτηρίζεται διεθνώς ως ημέρα “V-Day” στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Λεπτομερή αποτελέσματα από τις δοκιμές AstraZeneca/Oxford αναμένονται με ανυπομονησία, αφού ορισμένοι επιστήμονες διατύπωσαν παράπονα για έλλειψη πληροφόρησης επί της συγκεκριμένης έρευνας, τον περασμένο μήνα.

Η μελέτη του Lancet έδωσε λίγες επιπλέον ενδείξεις σχετικά με το γιατί η αποτελεσματικότητα ήταν 62% για τους συμμετέχοντες στη δοκιμή όταν έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις, αλλά το ποσοστό αυξήθηκε στο 90% για μια μικρότερη υποομάδα που έλαβε αρχικά μισή και στη συνέχεια μια πλήρη (δεύτερη) δόση του εμβολίου.

«(Αυτό) θα απαιτήσει περαιτέρω έρευνα καθώς θα προκύπτουν περισσότερα δεδομένα από τη δοκιμή», ανέφερε η μελέτη.

Συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 70,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την AstraZeneca στις 8 Δεκεμβρίου. Αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 50% που ορίζει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Τα εμβόλια COVID-19 από Pfizer / BioNTech και Moderna έχουν αναφέρει επίπεδα αποτελεσματικότητας άνω του 90% σε δοκιμές στα τελικά στάδια.

Ωστόσο, το εμβόλιο AstraZeneca / Oxford θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς θα ήταν φθηνότερο και ευκολότερο να διανεμηθεί.

LOIC VENANCE via Getty Images

Το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet θεωρείται ως ένα από τα εγκυρότερα στον κόσμο. AFP PHOTO LOIC VENANCE (Photo credit should read LOIC VENANCE/AFP/GettyImages)

«Το βασικό μήνυμα ότι η συνολική αποτελεσματικότητα στις δοκιμές που αναφέρονται εδώ είναι περίπου 70%, αλλά με μια σαφή περιγραφή της αβεβαιότητάς της», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

″Η στατιστική αβεβαιότητα είναι ότι η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο το 55% ή τόσο υψηλή όσο το 80%. Τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna και τα δύο έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 90% και είναι σαφώς πιο αποτελεσματικά υπό δοκιμαστικές συνθήκες.”

Ερωτηθείς εάν η παροχή μισής δόσης του εμβολίου, ακολουθούμενης από μία ολόκληρη, ήταν λάθος δοσολογικό σχήμα, ο Andrew Pollard, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ήταν ”μη προγραμματισμένο”.

«Πρώτα η ασφάλεια» 

Οι ερευνητές της Οξφόρδης δήλωσαν ότι το εμβόλιο βρέθηκε να είναι ασφαλές, με τρεις από τους περίπου 23.700 συμμετέχοντες να αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις που πιθανώς σχετίζονται είτε με το εμβόλιο COVID-19 είτε με ένα τυπικό εμβόλιο μηνιγγίτιδας που δόθηκε σε μια ομάδα ελέγχου.

Ένα κρούσμα σοβαρής νευρολογικής νόσου, εγκάρσιας μυελίτιδας, αναφέρθηκε 14 ημέρες μετά από ένα εμβόλιο COVID-19, το οποίο «πιθανώς σχετίζεται με τον εμβολιασμό», ανέφεραν.

Αυτή η υπόθεση είχε οδηγήσει σε αναστολή δοκιμών επτά εβδομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σύντομη διακοπή των δοκιμών σε άλλες χώρες.
Source link

Kατηγορίες