Επιμέλεια: Κώστας Μαυραγάνης

Πυρηνοκίνητο το νέας γενιάς γαλλικό αεροπλανοφόρο, που θα αντικαταστήσει το «Σαρλ ντε Γκολ»

Το επόμενης γενιάς αεροπλανοφόρο της Γαλλίας θα είναι πυρηνοκίνητο και θα αντικαταστήσει τη σημερινή ναυαρχίδα του στόλου, το «Σαρλ ντε Γκολ» (επίσης πυρηνοκίνητο), το 2038, δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Το 11ο αεροπλανοφόρο στην ιστορία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού θα κατασκευαστεί από τη γαλλική Naval Group και θα είναι εξοπλισμένο με το νέο ηλεκτρομαγνητικό σύστημα απονήωσης/ εκτόξευσης αεροσκαφών που έχει αναπτυχθεί από τη General Atomics, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

Το αεροπλανοφόρο θα έχει μήκος 300 μέτρα και «νεκρό βάρος» (deadweight) 75.000 τόνους. Θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 30 μαχητικά Rafale ή τον διάδοχο του αεροσκάφους, που αναπτύσσεται από κοινού από την Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

 

 

Αρχικά το γαλλικό πολεμικό ναυτικό εξέταζε το ενδεχόμενο ενός συμβατικού σκάφους, ωστόσο εν τέλει κατέληξε στην επιλογή της κατασκευής ενός πυρηνοκίνητου, για τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους. «Το στρατηγικό μας μέλλον, το status μας ως μεγάλης δύναμης, βασίζεται στην πυρηνική βιομηχανία» είπε ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του σε κατασκευαστή εξαρτημάτων για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

 

 

Η Γαλλία είναι η μόνη πυρηνική δύναμη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη επίσης, ωστόσο η σχέση της με την ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων παραμένει αβέβαιη λόγω του Brexit.

Η γαλλική κυβέρνηση θα επενδύσει ένα δισ. ευρώ κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης, που θα τελειώσει το 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων. Αξιωματούχοι του υπουργείου αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια όσον αφορά σε αναφορές ΜΜΕ πως το σκάφος θα κοστίσει πάνω από 5 δισ. ευρώ.

«Η Naval Group είναι υπερήφανη που θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που θα έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Γαλλία» δήλωσε, σε σχετική ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πιερ Ερίκ Πομελέτ.

H Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, προχώρησε σε σειρά σχετικών αναρτήσεων, με εικόνες και επιπλέον χαρακτηριστικά- όπως το ότι θα πιάνει ταχύτητα 27 κόμβων και ότι θα έχει 2.000 άτομα πλήρωμα.

 

 

(με πληροφορίες από Reuters)
Source link

Kατηγορίες