ΚΡΗΤΗ

“Πολύχρωμη” η Κρήτη στον επιδημιολογικό χάρτη ένα μήνα μετά το lockdown

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο επιδημιολογικός χάρτης όπως έχει διαμορφωθεί πανελλαδικά ένα μήνα μετά την εφαρμογή του lockdown.

Το χάρτη με τα δεδομένα αναλυτικά παρουσιάζει αποκλειστικά η «Καθημερινή», με την Κρήτη -στην οποία απόψε ανακοινώθηκαν 22 νέα κρούσματα- να είναι “πολύχρωμη” αποτυπώνοντας έτσι τις διαφορές στο επιδημιολογικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται πως από τη στιγμή που η χώρα μπήκε σε καθολικό, οριζόντιο περιορισμό, σταμάτησε να δημοσιοποιείται ο χάρτης της χωρισμένος σε τέσσερα χρώματα –πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο–, ανάλογα δηλαδή με το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς έγινε ολόκληρη η επικράτεια γκρι. Μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας, η επιτροπή των ειδικών εξακολουθούσε να χρωματίζει τον χάρτη της Ελλάδας με βάση αυτά τα τέσσερα χρώματα και να βλέπει πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στις 74 περιφερειακές ενότητες.

Ο χάρτης με τα τέσσερα χρώματα άλλαζε κάθε Τετάρτη, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα βλέπετε πώς έχει η εικόνα πανελλαδικά, έπειτα από ένα μήνα lockdown, με τις 74 περιφερειακές ενότητες να διαμορφώνονται ως εξής: 20 είναι στο πράσινο, 18 στο κίτρινο, 11 στο πορτοκαλί και 25 στο κόκκινο. Αν δει κανείς αναλυτικά τις περιφερειακές ενότητες, θα διαπιστώσει πως στο πράσινο είναι πολλά νησιά, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης. Είναι σαφές πως ένα μήνα μετά το lockdown η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι δύσκολη και να μην έχει υποχωρήσει τουλάχιστον στους μισούς νομούς από την πορτοκαλί και κόκκινη περιοχή. Γίνεται επίσης σαφές πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Πελοπόννησος.  

Χθες, ο κ. Πέτσας, όπως είχε προαναγγελθεί, ανακοίνωσε πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία εν γένει και τα δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια – κουρεία και τις εκκλησίες, ο εκπρόσωπος είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Παρασκευή, και αφού πρώτα αποκρυσταλλωθεί η εξέλιξη της πανδημίας και αυτή την κρίσιμη εβδομάδα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που είναι και ένας κρίσιμος τομέας, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει, εάν δεν δοθεί η αρμόζουσα προσοχή, δυσάρεστες καταστάσεις. Το βέβαιο είναι πως θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν θα παραμείνει ή όχι η αποστολή sms.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στο τραπέζι έχει πέσει και η άποψη ότι το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει βάσει του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ορίζεται από τον πίνακα που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να επιβληθούν κλιμακωτά μέτρα σε πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί περιοχές –δηλαδή ανάλογα με το φορτίο να είναι πιο αυστηροί οι περιορισμοί στο άνοιγμα– και να παραμείνει το λιανεμπόριο κλειστό στις κόκκινες. Το ενδεχόμενο αυτό έχει μειονεκτήματα, όπως το να στείλει λανθασμένο μήνυμα χαλαρότητας στις περιοχές με μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο, έχει όμως και πλεονεκτήματα: είναι πολύ πιο δίκαιο και κινεί την οικονομία σε κάποιες περιοχές που αποδεδειγμένα έχουν μικρότερη διασπορά του ιού.

Σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής» κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το άνοιγμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, προσθέτοντας ωστόσο πως «θα δούμε τις επόμενες ημέρες». Υπάρχει βεβαίως και η άποψη, εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα αισθητά αυτή την εβδομάδα, το λιανικό εμπόριο να μην ανοίξει καθόλου μέχρι τις αρχές του νέου έτους.  

Αρνητικό τεστ και δεκαήμερη καραντίνα

Επιπλέον προϋποθέσεις θα ισχύσουν από τις 18 Δεκεμβρίου για όσους θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό – ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας. Απαραίτητο θα είναι να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών πριν από την έλευσή τους στη χώρα, ενώ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο θα υποβάλλονται σε rapid test. Επιπλέον, θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 7 Ιανουαρίου. Οσον αφορά, τέλος, τις μετακινήσεις των πολιτών προς τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, θα ισχύσει ό,τι και προηγουμένως, δηλαδή απαιτείται η επίδειξη των εγγράφων Ε1 και Ε9.

 

φωτογραφία unsplush


Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Kατηγορίες