ΚΡΗΤΗ

Γιώργος Πολιουδάκης: «Η Κρήτη έπρεπε να εξαιρεθεί από τα οριζόντια μέτρα»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιχειρηματίες που παρέμειναν κλειστά λόγω του ΚΑΔ τους, αλλά παρ’ όλα αυτά προμηθεύτηκαν χριστουγεννιάτικα είδη, καθώς με αυτό το καθεστώς δίνεται η δυνατότητα μονάχα σε ελάχιστα εποχιακά καταστήματα να δουλέψουν αυτές τις μέρες.

Πολλές επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο που προμηθεύτηκαν χριστουγεννιάτικα, κινδυνεύουν να πετάξουν το εμπόρευμα τους εάν δεν ανοίξει το λιανεμπόριο τις επόμενες μέρες.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιχειρηματίες που παρέμειναν κλειστά λόγω του ΚΑΔ τους, αλλά παρ’ όλα αυτά προμηθεύτηκαν χριστουγεννιάτικα είδη, καθώς με αυτό το καθεστώς δίνεται η δυνατότητα μονάχα σε ελάχιστα εποχιακά καταστήματα να δουλέψουν αυτές τις μέρες.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης μίλησε στον Team FM 102 και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, τα οικονομικά μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη παράταση του lockdown στο λιανεμπόριο την περίοδο των εορτών.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Ο κ. Πολιουδάκης σημείωσερ πως από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης από τον κ. Πέτσα προσδοκούσε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα για ολόκληρη τη χώρα αλλά να αποφασιζόταν το άνοιγμα της αγοράς ανά περιοχές με βάση το επιδημιολογικό φορτίο. «Περιμέναμε κάτι πιο σίγουρο, δηλαδή να ανοίξει η αγορά τουλάχιστον εδώ στην Κρήτη και να μην πάρει οριζόντια μέτρα για όλη την Ελλάδα αλλά μόνο για τις περιοχές που πλήττονται έντονα από την πανδημία. Εδώ στην Κρήτη όπως έχουμε ξαναπεί άλλωστε είμαστε πιο απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα και έχουμε σαφώς λιγότερα κρούσματα, οπότε θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο πιο νωρίς» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Όπως τόνισε ο κ. Πολιουδάκης δέχτηκε χθες πολλές διαμαρτυρίες από καταστηματάρχες οι οποίοι είχαν προμηθευτεί χριστουγεννιάτικο εμπόρευμα και δεν είχαν την δυνατότητα ν’ ανοίξουν τα καταστήματα τους, διότι ο κύριος ΚΑΔ τους δεν ήταν εποχιακός με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά. Από την άλλη πλευρά ο κ. Πολιουδάκης εξήγησε ότι μπορεί κάποια μαγαζιά όντως να άνοιξαν την Δευτέρα αλλά παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πωλούν εποχιακά είδη, πράγμα που είχε απαγορεύσει η κυβέρνηση με το κλείσιμο της λιανικής. Μπορεί λοιπόν να άνοιξαν μαγαζιά αλλά ο ανταγωνισμός έγινε αυτομάτως σκληρός.

Μέσα σε όλα αυτά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δήλωσε πως το άνοιγμα της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία καθώς τα μαγαζιά είναι κλειστά για πολλούς μήνες τον τελευταίο χρόνο και οι υποχρεώσεις για τους επιχειρηματίες «τρέχουν». Παρά τις οικονομικές ελαφρύνσεις που έδωσε η κυβέρνηση με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τα έξοδα της προηγούμενης καραντίνας και του καλοκαιριού δεν έχουν καλυφθεί και ταυτόχρονα φορτώνονται νέα για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Θα τα βρούμε μπροστά μας όπως τα βρήκαμε και τον Αύγουστο μετά το lockdown του Μαρτίου και με το να μην έχουμε δουλειά πως θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις του καλοκαιριού, αλλά εκείνες που θα πλακώσουν τώρα τους επιχειρηματίες. Είναι αδύνατον να επιβιώσει κανείς. Άρα θεωρούμε ότι την περίοδο των γιορτών θα έπρεπε να ανοίξουν τα μαγαζιά και για ψυχολογικούς λόγους να κατέβει ο κόσμος στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιουδάκης.

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ο κ. Πολιουδάκης εξήγησε πως κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν για να στηρίξουν όλον τον πληθυσμό. Μάλιστα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία θεωρεί ένα σημαντικό μέτρο επιβίωσης για τις επιχειρήσεις, θεωρεί πως θα έπρεπε να είναι το 50% μη επιστρεπτέο για όλους τους μήνες, όπως οι δύο τελευταίες δόσεις ώστε να «ανασάνουν» οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Παράλληλα στάθηκε και στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Κρήτης για τις επιχειρήσεις που είδαν 90% μείωση στο τζίρο τους, λέγοντας πως χρειάζεται να χαλαρώσουν τα κριτήρια βαθμολόγησης των δικαιούχων και ταυτόχρονα να αυξηθεί το ποσό των επιχορηγήσεων που μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, εάν σε αυτό το πρόγραμμα επιχορήγησης ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις που είδαν μείωση 60-70% στον τζίρο τους, τότε θα δοθεί μία μικρή ώθηση στο να παραμείνουν ανοιχτά αρκετά καταστήματα στο νησί και τη νέα σεζόν.
Source link

Kατηγορίες

Ιστορικό