ΚΡΗΤΗ

Ο καιρός στην Κρήτη: Βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες – Την Κυριακή κορυφώνεται η κακοκαιρία – ΚρήτηΝέα κακοκαιρία πλήττει από χθες το νησί μας – Αναλυτική πρόγνωση

Αισθητή γίνεται από χθες στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα η νέα κακοκαιρία, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς νοτιάδες σε κάποιες περιοχές.

Ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη χθες, ανέφερε ότι θα έχουμε τρία μέτωπα που θα επηρεάσουν την Κρήτη μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, δίνοντας αναλυτικές προγνώσεις για τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά τους.

Συγκεκριμένα, από χθες το απόγευμα ξεκίνησαν να επηρεάζονται οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

«Έχουμε σε πρώτη φάση δύο διαδοχικά κύματα», όπως είπε ο Μανόλης Λέκκας. «Το ένα είναι αυτό που ξεκίνησε χθες Τετάρτη. Και το άλλο είναι το κύμα που θα ξεκινήσει από αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή το βράδυ και θα κορυφωθεί την Κυριακή, κι εκεί εστιάζεται ας το πούμε μια πιο προσεκτική συμπεριφορά από εμάς τους Κρητικούς. Και θα κλείσει στη συνέχεια με ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τρίτη με τους βοριάδες, έστω και προσωρινά, για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της κακοκαιρίας, ο οποίος θα είναι μακρύς. Δηλαδή, ξεκινώντας από σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη), θα κλείσουμε με την καιρική κατάσταση την Τρίτη το βράδυ ή καλύτερα την Τετάρτη το πρωί».

Ο Μανόλης Λέκκας συνέχισε λέγοντας πως η Κρήτη βρίσκεται «στην ουρά του συστήματος», αφού αυτό πλήττει ήδη άλλες περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και προχωράει προς τα κεντρικά.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μας δώσει την εξέλιξη του καιρού λίγο αργότερα. Θα έχει βροχές και τοπικές καταιγίδες με μικροεντάσεις των βροχοπτώσεων κατά τόπους και με επιλογή των φαινομένων κυρίως στον Νότο. Και αυτό θα οφείλεται στους νοτιάδες, αφού οι νότιοι άνεμοι ευνοούν περισσότερο τα δυναμικά στοιχεία στις νότιες περιοχές των ορεινών όγκων. Ενώ στις βόρειες περιοχές σαν αρχή θα δούμε τους νοτιάδες. Όπως ήδη παρατηρείται ανατολικότερα, οι νοτιάδες είναι ήδη ενισχυμένοι»…

Για τη σημερινή μέρα, ο Μανόλης Λέκκας είπε ότι το πρωί «θα ξεκινήσει πάλι χαρά Θεού. Σταδιακά όμως και πάλι θα αρχίσουν οι νεφώσεις. Και λίγο πριν το μεσημέρι, τα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους από δυτικά και νότια. Θα επεκταθούν σιγά-σιγά και ανατολικότερα, αλλά πολύ πιο ήπια. Δηλαδή το δεύτερο κύμα ξεκινάει με πολύ πιο ήπια συμπεριφορά».

Εξάλλου, οι νοτιάδες σήμερα θα εξασθενήσουν, ενώ ήπια θα είναι τα καιρικά φαινόμενα και αύριο Σάββατο.

«Τα φαινόμενα και πάλι επιλέγουν νότιες, δυτικές και πιο ανατολικές περιοχές, ενώ το σκηνικό του καιρού θα δείχνει κατά διαστήματα την τάση για βροχή, αλλά γενικότερα θα έχει αυτή την ήπια συμπεριφορά», σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα.

Ωστόσο, από αύριο Σάββατο το βράδυ και μέχρι μεθαύριο Κυριακή το απόγευμα, τα φαινόμενα και πάλι στις ίδιες περιοχές (κυρίως νότιες) θα είναι εντονότερα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Ράδιο 98.4:Προειδοποιεί το Λιμεναρχείο

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται, στο μεταξύ, το έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων που εξέδωσε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Για τον λόγο αυτό και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει τους «ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά τον χρόνο ισχύος του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης-αγκυροβολίας των σκαφών τους. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα».

(Φωτογραφία Unsplash)

Πατήστε ΕΔΩ για συνεχή ενημέρωση για τον καιρό
Source link

Kατηγορίες