ΚΡΗΤΗ

Καταρροϊκός πυρετός: Ασφαλή τα κρέατα μόνο από τα οργανωμένα σφαγεία

Με αφορμή την επιδημία καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα της Κρήτης, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε ύφεση, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ζαχαρίας Σωμαράς, τόνισε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, τη σημασία η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων να γίνεται στα οργανωμένα σφαγεία και όχι κάτω από … πρίνους!

Όπως εξήγησε μια σειρά παραγόντων, όπως από τα έντομα, οι σκόνες, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μαχαίρια που χρησιμοποιούνται σε αυτοσχέδια σφαγεία, αλλά και οι πληγές που πιθανά φέρει στο σώμα του ο επίδοξος σφαγέας, μπορούν να μετατρέψουν ένα άριστο-  κατά τα άλλα-  κρέας σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Γι αυτό, επανέλαβε για ακόμη μια φορά, τη σύσταση των κτηνιατρικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές να αγοράζουν κρέας μόνο από οργανωμένα σημεία πώλησης, τα οποία με τη σειρά τους τα προμηθεύονται τα κρέατα από πιστοποιημένους χώρους σφαγείων.

Αναφορικά με την επιδημία του καταρροικού πυρετού ο κ Σωμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν προσβάλλονται οι άνθρωποι αλλά μόνο τα μηρυκαστικά και από αυτά το βάσικο είδος που είναι ευάλωτο στο νόσημα είναι τα αιγοπρόβατα. Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και η κατανάλωση κρέατος από ζώο που έχει προσβληθεί δεν συνιστά κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Οι εστίες της μόλυνσης

Επίσης, για την πορεία της επιδημίας, ενημέρωσε ότι αυτή ελέγχθηκε εν τη γενέσει της με τη θανάτωση των πρώτων ζώων που προσεβλήθησαν και ακολούθως με εντομοψεκασμούς καθώς η σκνίπα που “αγαπά” τα στάσιμα νερά, είναι ο φορέας μετάδοσης του νοσήματος στα ζώα.

Οι εστίες της μόλυνσης ήταν 5 μονάδες στα Μάλια και το Σίσι και άλλες τρεις στη Βόρεια Σητεία.

Τα κύρια συμπτώματα

Η διάδοση της ασθένειας, όπως πληροφόρησε,  ευνοείται τέλη Φθινοπώρου και Άνοιξης ενώ τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν τα νοσούντα ζώα είναι η καταρροή βλενικών εκκριμάτων από τη μύτη και τα μάτια, οι πληγές στο στόμα και τα χείλη, η εικόνα της πρησμένης γλώσσας blue tongue-, ο πολύ υψηλός πυρετός και τα διογκωμένα στοιχεία στο πρόσωπο του ζώου πχ μάτια-μύτη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: 

Κρήτη – κορωνοϊός: Ραντεβού για το εμβόλιο στα φαρμακεία – Πότε έρχεται το τεράστιο ψυγείο

Κρήτη – κορωνοϊός: Βαριές “καμπάνες” σε κομμωτήριο και γυμναστήριο

Κρήτη – καιρός: Καταιγίδες και ισχυροί βοριάδες (βίντεο)


Source link

Kατηγορίες