ΚΡΗΤΗ

Ετοιμόρροπα κτίρια: Πόσα είναι στην Κρήτη – Το σχέδιο για τις παρεμβάσεις

Χιλιάδες είναι τα ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν σε όλη τη χώρα με το υπουργείο Περιβάλλοντος να προαναγγέλλει θεσμικές παρεμβάσεις για την λύση του τεράστιου προβλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι δήμοι στο αρμόδιο υπουργείο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.

Όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

«Πρώτον: Εχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Δεύτερον: Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Τρίτον: Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Τέταρτον: Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα Διατηρώ για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση-, αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο, από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η εικόνα στην Κρήτη

393 είναι 9 τα ετοιμόρροπα κτίρια που βρίσκονται σε όλη την Κρήτη, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν οι δήμοι του νησιού.

Τα περισσότερα βρίσκονται στο δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο (233) ενώ ακολουθεί ο δήμος Ηρακλείου (108), ο δήμος Αποκορώνου στα Χανιά (32), ο δήμος Κισσάμου στα Χανιά (10), ο δήμος Ρεθύμνης (7) και ο δήμος Σητείας (3).
Source link

Kατηγορίες