ΚΡΗΤΗ

«Πλωτά αιολικά πάρκα» στην Κρήτη – Ανοίγουν… το κεφάλαιο – Ποιες οι δυνατότητες και προοπτικές – ΚρήτηΜια πρώτη διερεύνηση του νέου κεφαλαίου που λέγεται “πλωτά αιολικά πάρκα” ανοίγει η πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης.


Τις δυνατότητες και προοπτικές αναφορικά με μια καινούργια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ετοιμάζεται σιγά-σιγά να ανοίξει και εδώ στη χώρα μας, θέλει να διερευνήσει η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο συμμετοχής της σε ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ο λόγος για τις πλωτές ανεμογεννήτριες, τα αιολικά πάρκα δηλαδή που στήνονται όχι στη στεριά αλλά στη θάλασσα. Ένα νέο κεφάλαιο αξιοποίησης της αιολικής και υδατικής ενέργειας, το οποίο – η αλήθεια είναι – σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προχωρήσει με δειλά μέχρι τώρα βήματα (με πρωτοπόρους τη Δανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία).

Μια νέα κατηγορία ΑΠΕ που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον, σίγουρα θεωρητικά τουλάχιστον παρουσιάζει προοπτικές και εδώ για το νησί όμως, αλλά την ίδια ώρα εγείρει σκέψεις, προβληματισμό και επιφυλάξεις στο μυαλό πολλών. Όχι άδικα θα πει κανείς, με μια πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση, αφού μιλάμε για μια τεχνολογική συνταγή παραγωγής ενέργειας με υψηλό κόστος, με τεχνικές απαιτήσεις και δυσκολίες και με μεγάλο ερωτηματικό ως προς την κοινωνική αποδοχή, μιας και σε πολύ κόσμο δε φαντάζει ευχάριστη η εικόνα πλωτών αιολικών πάρκων απέναντι από τις ακτές της Κρήτης. Έστω κι αν αυτές οι πλωτές ανεμογεννήτριες τοποθετηθούν μελλοντικά σε απόσταση αρκετών μιλίων από την ακτογραμμή του νησιού…

Όλα αυτά βεβαίως μπαίνουν ως δεδομένα σε μια πολύπλοκη εξίσωση, που αναμφίβολα δικαιούται να τύχει τουλάχιστον μιας διερεύνησης και μελέτης…

Αυτό ακριβώς σχεδιάζει να κάνει τώρα, δηλαδή μια πρώτη διερεύνηση του νέου αυτού κεφαλαίου που λέγεται “πλωτά αιολικά πάρκα”, η πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης.

«Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της (υπεράκτιας) πλωτής αιολικής ενέργειας αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης, στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Interreg Med BLUE DEAL.

Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης συμμετέχει ως συνδεδεμένος εταίρος και η Κρήτη έχει επιλεγεί ως μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου.

Στόχος του έργου είναι η πρόταση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης της “γαλάζιας” ενέργειας με επίκεντρο τα πλωτά αιολικά πάρκα στο νησί (μέχρι ακτίνα 80 χλμ. περιμετρικά, καθώς οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι ορατές μέχρι και 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή) και η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Μάρκος Δαμασιώτης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Νίκος Ζωγραφάκης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης, δρ. Νίκος Στεφανάτος, προϊστάμενος Τμήματος Αιολικής Ενέργειας ΚΑΠΕ, και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΚΑΠΕ Κατερίνα Σφακιανάκη, δρ. Χριστόφορος Περάκης και Δήμητρα Μαρκούτα.

“Κλειδί” η φτηνή ενέργεια

Ο κ. Αλεξάκης στην εισαγωγή του τόνισε ότι ο μετασχηματισμός της ενεργειακής βιομηχανίας θα αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τη γεωπολιτική ισχύ για πάντα. Το “κλειδί” είναι η πρόσβαση σε φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό στις ΑΠΕ και τις επιπλέον προοπτικές που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα στρατηγική για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2040.

Αρχικά έγινε μια σύντομη παρουσίαση του έργου και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται (χωροθέτηση των πλωτών αιολικών πάρκων, τεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος, γραμμές ναυσιπλοΐας) αλλά και στο κόστος μιας τέτοιας επένδυσης.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης για τη “γαλάζια” ενέργεια, ώστε να δώσει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα στοιχεία και διερεύνηση εις βάθος σε επίπεδο Ελλάδος ως προς τα πλωτά αιολικά δεν υπάρχει ακόμα. Σύμφωνα πάντως με μια πρώτη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη χώρα μας προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. έχει εκπονήσει μελέτη, για την ακρίβεια προμελέτη, για τις προοπτικές των υπεράκτιων ΑΠΕ και του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο, η οποία προβλέπει για την Ελλάδα δυναμικότητα πλωτών αιολικών πάρκων 840 TWh/χρόνο, που “μεταφράζεται” σε ισχύ 2 GW στο σύστημα.

Σύμφωνα με την ίδια προμελέτη, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2039 και θα υποχωρήσει στα 46 ευρώ/ΜWh το 2050.

Όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις και ομιλίες της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος κινείται στην κατεύθυνση ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων και καταρτίζει αυτή την περίοδο το θεσμικό πλαίσιο, με βασικούς άξονες τη χωροθέτηση και αδειοδότηση και τη διασύνδεση στο ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτογραφία: Intime

 
Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Kατηγορίες