ΚΡΗΤΗ

Σήμα SOS από τους οικοδόμους και στην Κρήτη: «Δεν έχουμε ενταχθεί σε κανένα μηχανισμό στήριξης» – Κρήτη



Κραυγή από τον κλάδο των οικοδόμων – «Είμαστε κι εμείς εδώ», φωνάζουν στην κυβέρνηση

Την αμέριστη συμπαράστασή του, δηλώνοντας ότι θα μεταφέρει το υπόμνημά τους στην κυβέρνηση, εξέφρασε στην αντιπροσωπία της διοίκησης των οικοδόμων του νομού Ηρακλείου, χθες, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Οι συνδικαλιστές τού κατέθεσαν υπόμνημα στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης των οικοδόμων για την επείγουσα ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των ίδιων και άλλων εργαζομένων στις κατασκευές λόγω των συνεπειών του lockdown.

Όπως συγκεκριμένα είπαν στον περιφερειάρχη, μέχρι σήμερα οι οικοδόμοι που δουλεύουν στη συμβατική οικοδομή και στα μικρά ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα παραμένουν χωρίς καμία οικονομική στήριξη λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων, παρόλο που ένα μεγάλο μέρος έχει διακόψει την εργασία του λόγω του φόβου της διασποράς του κορωνοϊού.

Από πλευράς υπουργείων δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως είχε γίνει κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, τον Απρίλιο.

Ένα πάρα πολύ μικρό μέρος οικοδόμων, που εργάζονται σε μικρές κατασκευαστικές εταιρείες και είναι ενταγμένοι στο σύστημα “Εργάνη”, έχουν τη δυνατότητα στήριξης με τον τρόπο της αναστολής των συμβάσεών τους εφόσον τους θέσουν σε αναστολή οι εργοδότες τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων είναι έξω από κάθε μέτρο του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης, στην ουσία “δεν υπάρχουν”.

«Κατά συνέπεια, απαιτούμε άμεσα να ενταχθούν οι οικοδόμοι στην οικονομική στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και την καραντίνα. Διαφορετικά πρόκειται να καταδικαστεί σε οικονομική ανέχεια ένας κλάδος που οι εργαζόμενοί του πλήρωσαν για πολλά χρόνια τις μεγάλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης», είπαν συγκεκριμένα.

«Τραγική η κατάσταση»

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, τόνισε κατηγορηματικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ότι «οι οικοδόμοι τώρα στο δεύτερο lockdown δεν έχουμε ενταχθεί σε κανέναν μηχανισμό στήριξης. Και ουσιαστικά δεν μπαίνουμε στο Π.Σ. “Εργάνη”. Παράλληλα, ζητάμε από την κυβέρνηση το Ταμείο Ανεργίας να γίνει με 50 ένσημα για να μπορεί ένας οικοδόμος να μπει σε αυτό. Και αντίστοιχα, το ειδικό εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι οικοδόμοι, κάθε Οκτώβριο με Νοέμβριο, να γίνει ουσιαστικά με 50 ένσημα και αυτό. Δηλαδή, να γίνουν πιο εύκολες οι προϋποθέσεις, σε σχέση με αυτά που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία. Γιατί ειδικότερα το 2020, με τα δύο απανωτά lockdowns, οι οικοδόμοι έμειναν ανασφάλιστοι αλλά δεν είχανε και σταθερό μεροκάματο», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου.

Σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις των οικοδόμων μετά το πρώτο lockdown, ο Γιάννης Γωνιανάκης λέει στην εφημερίδας μας ότι, «μετά από πιέσεις μας στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εργασίας, είχε αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει την ενίσχυση των 800 ευρώ εφάπαξ σε όλους τους οικοδόμους που είχαν λάβει δωρόσημο το Πάσχα. Αντίστοιχα ζητάμε τώρα να καλυφθούν πάλι οι οικοδόμοι, αλλά όχι μόνο με βάση το δωρόσημο. Να ενισχυθούν δηλαδή όλοι οι οικοδόμοι και οι μακροχρόνια άνεργοι με αυτό το επίδομα»…

Μάλιστα, στο κονδύλι που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για μισθωτούς που έχουν σύμβαση εργασίας, ουσιαστικά οι δικαιούχοι δεν είναι πάνω από 70 με 80 σε ολόκληρη τη χώρα!

Στο μεταξύ, σε μεγάλα εργοτάξια που λειτουργούν σήμερα στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ο κ. Γωνιανάκης κάνει λόγο για «καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Και με αφορμή την πανδημία, βλέπουμε ακόμα και δουλειά τις Κυριακές. Διότι έχουν αναγκάσει τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους εργολάβους να έχουν υπογράψει ποινικές ρήτρες και ένα έργο που θέλει τέσσερις μήνες να τελειώσει, να προσπαθούν να το βγάλουν σε έναν μήνα. Κι εκεί κρούουμε εμείς τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά όταν ο οικοδόμος δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα. Και όταν δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το κράτος γιατί είναι υποστελεχωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες και από την άλλη η Αστυνομία δεν ασχολείται. Αντίστοιχα έχουμε τη συμβατική οικοδομή, που αυτή τη στιγμή έχει “νεκρώσει”. Διότι ο κάθε ιδιώτης έχει σταματήσει λόγω του lockdown και της οικονομικής κρίσης και δεν προχωράει την οικοδομή του»…

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό




Source link

Kατηγορίες