ΚΡΗΤΗ

Επιτροπές ενάντια στα πρόστιμα και την καταστολή συστάθηκαν και στην Κρήτη

Επιτροπές αλληλεγγύης ενάντια στα πρόστιμα, τις συλλήψεις και την κρατική τρομοκρατία, δημιουργήθηκαν και στην Κρήτη. Στόχος των επιτροπών είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση και η εναντίωση στην απαγόρευση πολιτικής δράσης και στην τρομοκρατία των προστίμων.

Στις επιτροπές που συστάθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά συμμετέχουν οργανώσεις, συλλογικότητες αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πήρε μια σειρά αντιλαϊκών-αντεργατικών νόμων για την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη λεηλασία της κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών και το περιβάλλον και ταυτόχρονα προωθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες.

«Ένοχοι για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας είναι αυτοί που θυσιάζουν την υγεία του λαού προς χάρη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και όχι οι λαϊκές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις  που αντιστέκονται σε αυτή τη πολιτική», αναφέρεται σε κείμενο της επιτροπής των Χανίων.

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση από τις 17 Νοέμβρη έως και τις 6 Δεκέμβρη, έκανε πρόβα εφαρμογής του νόμου περιορισμού του δικαιώματος της διαδήλωσης που ψήφισε εν μέσω πανδημίας, αλλά επιδιώκεται να έχει γενική ισχύ. Είναι επίθεση συνολικά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί», αναφέρεται σε αντίστοιχο κείμενο της επιτροπής του Ηρακλείου.

Στόχος των επιτροπών είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση και η εναντίωση στην απαγόρευση πολιτικής δράσης και στην τρομοκρατία των προστίμων ενώ ζητούν να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από όλους τους συλληφθέντες και να ακυρωθούν όλα τα εξοντωτικά πρόστιμα σε βάρος διαδηλωτών.

Ακολουθούν τα κείμενα των επιτροπών:


Χανιά:

«Η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των συναθροίσεων  άνω των 3 ατόμων για τις 6 δεκέμβρη που επέβαλε η κυβέρνηση  γέμισε και τη πόλη μας με κάθε λογής αστυνομική δυναμή με στόχο τη τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό του λαού.

Στους διαδηλωτές στη πλατεία Αγοράς που τηρούσαν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα και με μένος για να διαλύσει τη συγκέντρωση.Δε δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα ,να χτυπήσουν στο ψαχνό και τελικά να συλλάβουν 8 διαδηλωτές και να τους κόψουν εξοντωτικά  πρόστιμα  επειδή παραβίασαν την χουντοαπαγόρευση.

Πέντε μέρες μετά,και ενώ είχε προηγηθεί μαζική συγκέντρωση καταγγελίας της κρατικής τρομοκρατίας, η Ασφάλεια Χανίων πήρε τηλέφωνα αγωνιστές-τριες της πόλης για να τους επιδώσει πρόστιμα αναδρομικά(!) για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

Τα παραπάνω γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά συμπληρώνουν το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που βιώνει ο λαός και η νεολαία σε όλη τη χώρα.Ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων,το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες,η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας χτίζουν ένα αντιδραστικό πλαίσιο περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών.

Θέλουν το λαό στο γύψο, να μην αντιστέκεται,να μην αγωνίζεται για να προωθήσουν την πολιτική τους,που μάλιστα δε διστάζουν να την υλοποιούν εν μέσω πανδημίας.

Μια πολιτική που ξεθεμελιώνει για χάρη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου εργατικές και λαικές καταχτήσεις ενός αιώνα, όπως το 8ώρο.Μια πολιτική που απλώνει τη φτώχεια και την ανεργία,γεμίζει τη χώρα βάσεις και μας μπλέκει σε ανταγωνισμούς και πολεμικούς κινδύνους.

Μια πολιτική που αφήνει ακόμα και τώρα τον λαό έρμαιο της πανδημίας,να στοιβάζεται στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας,χωρίς νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό.Την ίδια στιγμή που χαρίζουν στο  κεφάλαιο εκατομμύρια και αγοράζουν πολεμικούς εξοπλισμούς,δεν δίνουν ευρώ για τη περίθαλψη του λαού!

Ένοχοι για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας  είναι αυτοί που θυσιάζουν την υγεία του λαού προς χάρη της καπιταλιστικής κερδοφορίας , και όχι οι  λαϊκές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις  που  αντιστέκονται  σε αυτή τη πολτική!

Είναι αναγκαίο λοιπόν να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες για υγεία-δουλειά-ειρήνη-ελευθερίες.Για να μπει φραγμός στη αντιλαϊκή  πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που  τη στηρίζει το σύνολο του αστικού πολιτικού προσωπικού.Για να σπάσει το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε σωματείο,σύλλογο,και φορέα του μαζικού κινήματος.

Απευθυνόμαστε σε κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα,κάθε δημοκράτη, νεολαίο, εργαζόμενο αυτής της πόλης.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση, η εναντίωση στην απαγόρευση πολιτικής δράσης είναι καθήκον όλων μας!

Η τρομοκρατία δε πρέπει να περάσει και αυτό είναι υπόθεση της πάλης του λαού!

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από όλους τους συλληφθέντες.

Να ακυρωθούν όλα τα εξοντωτικά πρόστιμα σε βάρος αγωνιστών».

Ηράκλειο

«Οι διώξεις και τα πρόστιμα δεν μας πτοούν

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο Ηράκλειο ενάντια στα πρόστιμα, την καταστολή και την κρατική τρομοκρατία

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ως γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, με πρόσχημα την πανδημία, έχει ανασύρει από τα συρτάρια του συστήματος ότι πιο αντιδραστικό – αντεργατικό μέτρο υπήρχε σ’ αυτά. Μέτρα που κάθε άλλο παρά προσωρινό χαραχτήρα έχουν. Προωθεί μια σειρά αντιλαϊκών-αντεργατικών νόμων για την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη λεηλασία της κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών, το περιβάλλον, την αρπαγή δημόσιων χώρων κ.α. Σχεδιάζει περικοπές των δαπανών για την υγεία (μειωμένες κατά 600 εκ. οι δαπάνες με το νέο προϋπολογισμό) και την παιδεία, τη στιγμή που τα νοσοκομεία γονατίζουν, οι θάνατοι πληθαίνουν και η παιδεία ευτελίζεται. Προωθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες.

Κομμάτι αυτής της επίθεσης το νομοσχέδιο Βρούτση που προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, την μετατροπή της Κυριακής σε εργάσιμη μέρα, τη θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας (υπερωρίες). Χτυπάει την συνδικαλιστική δράση στα σωματεία και πάνω απ’ όλα το δικαίωμα στην απεργία. Η έκθεση Πισσαρίδη, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για χτύπημα κάθε λαϊκής κατάκτησης και δικαιώματος.

Ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια άθλια προσπάθεια ενοχοποίησης της κοινωνίας, μετάθεσης (η «ατομική ευθύνη» είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της) και συγκάλυψης των ευθυνών της για τα τραγικά αποτελέσματα της εγκληματικής υγειονομικής πολιτικής της. Επιδιώκει την επιβολή σιωπής νεκροταφείου και τρομοκρατίας, μέσω απαγορεύσεων, προς κάθε πολιτική φωνή και μαζική δράση, που αποκαλύπτει τις ευθύνες της και μάχεται για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Προωθεί με κάθε τρόπο την φασιστικοποίηση ως μέσο επιβολής της πολιτικής της.

Κορύφωση της τρομοκρατικής εκστρατείας η απαγόρευση της πορείας και των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η απόπειρα απαγόρευσης των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 Νοέμβρη και το όργιο τρομοκρατίας, καταστολής και συλλήψεων στις 6 Δεκέμβρη.

Η άσκηση δικαστικών διώξεων και η επιβολή εξοντωτικών προστίμων, δήθεν για υγειονομικούς λόγους, αλλά στην ουσία γίνονται για να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις διαθέσεις του κόσμου να εναντιωθεί στην πολιτική της. Να κτυπήσει κάθε προσπάθεια υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση από τις 17 Νοέμβρη έως και τις 6 Δεκέμβρη, έκανε πρόβα εφαρμογής του νόμου περιορισμού του δικαιώματος της διαδήλωσης που ψήφισε εν μέσω πανδημίας, αλλά επιδιώκεται να έχει γενική ισχύ. Είναι επίθεση συνολικά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να αναληφθεί η ευθύνη γι αυτή τη μάχη από τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις μαζικές οργανώσεις και συλλογικότητες, αποδεικνύοντας έτσι ότι μπορούν να υπερασπίζουν τα μέλη τους και το συλλογικό αγώνα. Ότι μπορούν να δώσουν την κατεύθυνση αντίστασης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί, μέσα από την πάλη του, να βάλει φραγμό στα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου. Να υπερασπίσει το δικαίωμα του στην υγεία, παιδεία, στη δουλειά με δικαιώματα. Να παλέψει

Για τη συντριβή όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στην διαδήλωση, την απεργία, την ελεύθερη οργάνωση και δράση.

  • Η πάλη για τα δικαιώματά μας δεν καταστέλλεται.
  • Το δρόμο ανοίγουν οι λαοί με τους αγώνες τους. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό.
  • Κάτω η πολιτική της κρατικής τρομοκρατίας & καταστολής.
  • Απαιτούμε την άμεση διαγραφή των αυθαίρετων και εξοντωτικών προστίμων που έχουν επιβληθεί σε, εργαζόμενους και φοιτητές. Την απόσυρση όλων των κατηγοριών και την αθώωση των συλληφθέντων.
  • Ο αγώνας για ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία συνεχίζεται.
  • Δεν τρομοκρατούμαστε! Κλιμακώνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της πανδημίας».

Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Kατηγορίες