ΚΡΗΤΗ

Τηλεδιάσκεψη με εμπορικούς φορείς της Κρήτης είχε η Φώφη Γεννηματά

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννήματα, είχε σήμερα 19.12.2020 τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, με αντικείμενο την πρόταση που κατέθεσε από 25 Νοεμβρίου, για ένα ασφαλές, σταδιακό κατά περιοχές, άνοιγμα, που επιτρέπει την απελευθέρωση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν :

Ο Γραμματέας της Κ.Ο και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας βουλευτής Α.Πουλάς 

Οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών Ηρακλείου , Λασιθίου , Ρεθύμνου και Χανίων.

 

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο ιός πιθανότατα θα συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις.

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής.

Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι τώρα. Η προσδοκία του εμβολίου δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει.

Προτείνουμε τα εξής:

1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν

Η χρήση μάσκας παντού

Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00

Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

2. Γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baselinetesting) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. Με προμήθεια και διανομή rapidtest, αξιοποίηση όλων των δομών ΠΦΥ, με κινητά συνεργεία αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

3. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα, με παράλληλη «στεγανοποίηση» αυτών των περιοχών με περιορισμό μετακινήσεων από και προς άλλες περιοχές, μόνο για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους και υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 48ώρου. Η Κρήτη είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που εφαρμογής αυτού του μοντέλου. 

 4. Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων. Εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα ολόκληρες περιοχές θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού.


Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Kατηγορίες