ΚΡΗΤΗ

Μόλις 13 λεπτά το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Κρήτη

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη Δευτέρα στις 10 το πρωΐ άνοιξε η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και για την Περιφέρεια Κρήτης ωστόσο σε λίγα μόλις λεπτά η πλατφόρμα έκλεισε χωρίς να υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση και προφανώς λόγω κάλυψης του προϋπολογισθέντος ποσού χρηματοδότησης. 

Από τις τρεις περιφέρειες για τις οποίες άνοιξε σήμερα το σύστημα (Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου) στις 10:50 στη σχετική πλατφόρμα υπήρχε ακόμα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μόνο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

«Ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει»

Για πολύ μεγάλη ζήτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η οποία όμως δεν καλύφθηκε ούτε στο ελάχιστο από την διαθέσιμη χρηματοδότηση, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)».

Παράλληλα, προχώρησε σε προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τουλάχιστον για τον επόμενο κύκλο:

  • Να ενταχθούν με αναχρηματοδότηση οι εκκρεμείς αιτήσεις στο υπάρχον πρόγραμμα και να μην μεταφερθούν για τον επόμενο κύκλο.
  • Η πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή για γνωστό σταθερό αριθμό ημερών και από την ίδια «δεξαμενή» αιτήσεων να εντάσσονται σε επόμενο χρόνο οι επιλαχόντες.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης ανά περιφέρεια.

*(Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΜΑΚ στο τέλος του κειμένου)

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα. Η χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή με ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 ευρώ, επιχορηγείται με ποσό 65% επί της δαπάνης. Η επόμενη με ατομικό 10.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ δικαιούται ενίσχυση 55%. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ή οικογενειακό 30.000-40.000 μπορούν να τύχουν επιδότησης 50%. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ή οικογενειακό 40.000-70.000 με ενίσχυση 45%. Και τέλος η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 50.000-90.000 ή οικογενειακό 70.000-120.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα επιχορήγησης 35%.

Τα ποσοστά επιδότησης ανεβαίνουν κατά 10% (μπόνους Covid-19 το λαμβάνουν όλοι), υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετου μπόνους 10% (ενεργειακό αν ανέβει κατά τρεις κλίμακες ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης) και όσοι μένουν στις λιγνιτικές περιοχές Δ. Μακεδονίας και Αρκαδίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κι άλλο μπόνους ύψους 10%.

Επίσης το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνει και δύο κατηγορίες ενίσχυσης για τις πολυκατοικίες, ανάλογα με το είδος των παρεμβάσεων. Ετσι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να υποβάλουν ως σύνολο την αίτηση Τύπου Α για κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις και να λάβουν βασικό ποσοστό ενίσχυσης 60%, το οποίο μαζί με τα μπόνους (Covid-19 και ενεργειακό) φτάνει στο 80% και το λιγνιτικό στο 90%.

Επίσης οι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας που θέλουν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση μόνο των κοινόχρηστων χώρων υποβάλλουν την αίτηση Τύπου Β και επιδοτούνται αρχικά κατά 60% οι δαπάνες τους, συν 10% το μπόνους Covid-19, φτάνοντας στο 70%. Δεν δικαιούνται το ενεργειακό μπόνους, αλλά αν είναι σε λιγνιτική περιοχή παίρνουν κι άλλο ένα 10%, φτάνοντας το 80%.

Οι ανώτατοι επιλέξιμοι προς επιδότηση προϋπολογισμοί δαπανών είναι 50.000 ευρώ για μονοκατοικία / μεμονωμένο διαμέρισμα / διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε  πολυκατοικία τύπου Α και 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.


Η ανακοίνωση της ΑΜΑΚ:

«Ολοκληρώθηκε για την Περιφέρεια Κρήτης άλλος ένας κύκλος αιτήσεων για ένταξη στο γνωστό και πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με το χρονόμετρο αυτή τη φορά να σταματάει στα 13 λεπτά (χρονικό διάστημα στο οποίο δεσμεύτηκαν οι πόροι για την Περιφέρεια Κρήτης) , με τους μηχανικούς για ακόμα μια φορά να έχουν εμπλακεί σε μια απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία «διεκπεραιωτικού αγώνα ταχύτητας» και με τον υπουργό (και λοιπά κυβερνητικά στελέχη εντός & εκτός ΤΕΕ) να πανηγυρίζουν για την επιτυχία του προγράμματος…

Προφανέστατα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είναι αντικειμενικό γεγονός ότι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ένταξη στο συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Παρ’ όλη όμως την εμπειρία των προηγούμενων κύκλων δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε τις προβληματικές διαδικασίες του προγράμματος.

Όχι κ. Υπουργέ, δεν «Υπήρξαν μερικές καθυστερήσεις επειδή πήγαν όλοι την τελευταία στιγμή να βγάλουν το πιστοποιητικό…». Είναι λογικό να κολλάει το Buildingcert όταν «αντλούνται» ταυτόχρονα 17.000 ΠΕΑ αλλά αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που εσείς επιλέξατε..

Προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος έχουν γίνει αρκετές και θα πρέπει να ληφθούν υπ’οψιν τουλάχιστον για τον επόμενο κύκλο:

  • Η διαδικασία ένταξης θα μπορούσε να βασίζεται στην αξιολόγηση μεταξύ των αιτηθέντων σχεδίων, βάσει καθορισμένων κριτηρίων (π.χ. μεγαλύτερη εξοικονόμηση ή χαμηλότερο εισόδημα ή μεγαλύτερος προϋπολογισμός ή ….). Ακόμα και η διαδικασία της κλήρωσης αποτελεί καλύτερη λύση από την υπάρχουσα κατάσταση.
  • Θα πρέπει η πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή για γνωστό & σταθερό αριθμό ημερών και από την ίδια «δεξαμενή» αιτήσεων να εντάσσονται σε επόμενο χρόνο οι επιλαχόντες, με εύρεση νέων κονδυλίων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης ανά περιφέρεια (ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης ο φετινός προϋπολογισμός ήταν σαφώς δυσανάλογος του ενδιαφέροντος και συγκριτικά με άλλες περιφέρειες).
  • Επί του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε θεωρούμε επιβεβλημένο να ενταχθούν με αναχρηματοδότηση και οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρόγραμμα και να μην μεταφερθούν εξ αρχής για τον επόμενο κύκλο.

Είναι κοινός τόπος όλων των συναδέλφων μηχανικών ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια υποβάθμιση του επιστημονικού μας έργου, μέσα από συνεχείς διαδικασίες χρονικής εντατικοποίησης, με διαδικασίες φωτο-φινις και προθεσμίες που λήγουν, καθιστώντας – εκτός των άλλων – την εργασία μας ανυπόφορη. Και οι προτάσεις, οι θέσεις και οι ανάγκες μας δυστυχώς δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα».


Source link

Kατηγορίες