ΚΡΗΤΗ

Επιμελητήριο Ελληνο-κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας: Η συνεργασία με την Κίνα περνά και από την Κρήτη – Οικονομία ΕλλάδαΞεκίνησε τη λειτουργία του το Επιμελητήριο Ελληνο-κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας με έδρα το Ηράκλειο


Ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου τη λειτουργία του το Παράρτημα Κρήτης του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, με έδρα το Ηράκλειο.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Κρήτης ξεχωρίζουν κορυφαίοι φορείς της επιχειρηματικής και επιστημονικής ζωής της Μεγαλονήσου, όπως το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ο Όμιλος Εταιρειών “Καράτζης Α.Ε.”, ο Όμιλος Εταιρειών “Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.”, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η Τουριστική Εταιρεία “Cretatour DMC” κ.ά., καθώς και δραστήριες προσωπικότητες της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κρήτης.

Στόχος του Παραρτήματος Κρήτης του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας είναι η ανάδειξη της Κρήτης ως κορυφαίου παράγοντα του ανοίγματος των ελληνο-κινεζικών σχέσεων κατά τη μετά την πανδημία εποχή, στα πλαίσια των επίσημων κινεζικών επενδυτικών στρατηγικών των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, που επιφυλάσσουν στην Ελλάδα, στον Πειραιά και στην Κρήτη τον ρόλο του περιφερειακού κέντρου (hub) των κινεζικών οικονομικών συμφερόντων στην ευρύτερη Μεσογειακή λεκάνη (Νότια Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική). Η εισροή κινεζικών επενδυτικών κεφαλαίων αναπτυξιακού χαρακτήρα, η δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχέσεων με βέλτιστες πρακτικές στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, η ανάπτυξη των εξαγωγών προϊόντων, καθώς και η στήριξη στην τουριστική-πολιτιστική επιχειρηματικότητα είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων των μελών του Παραρτήματος Κρήτης, για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας κατά τη νέα εποχή.

Με καθοδηγητικό εκπαιδευτικό ρόλο

Το Παράρτημα Κρήτης θα στοχεύσει στην εύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Θα έχει έναν καθοδηγητικό εκπαιδευτικό ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή η υιοθέτηση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογικής προόδου της Κίνας από την Ελλάδα αποτελεί αυτοσκοπό για το Παρατηρητήριο. Με αυτόν τον τρόπο, η Κρήτη αποτελεί πυλώνα προόδου και συνιστά γέφυρα για τη δρομολόγηση των σχέσεων της χώρας μας με την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα φαίνεται έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο παιχνίδι. Η Κίνα διεκδικεί δικαιολογημένα να έχει τον ρόλο του παγκόσμιου παίκτη, ο οποίος αναζητάει περιφερειακούς ηγέτες. Το Παρατηρητήριο έμμεσα μπορεί να αναζητήσει διαύλους επικοινωνίας, ώστε η Ελλάδα να έχει τον ρόλο του περιφερειακού ηγέτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται σημαντικές προϋποθέσεις εξαγωγικής δραστηριότητας, ενώ η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει, εφόσον αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, νέες και μεγαλύτερες αγορές διοχέτευσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Μια σημαντική πρωτοβουλία

Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος Κρήτης του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, με την παρουσία του προέδρου του κ. Φώτη Προβατά και του αντιπροέδρου του κ. Γιώργου Βερνίκου, πραγματοποιήθηκε λόγω των συνθηκών διαδικτυακά, και εξέλεξε την πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος για την τριετία 2021-2023.

Ο Μανόλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και μέλος του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, σχολιάζοντας την ίδρυση του συγκεκριμένου Επιμελητηρίου ανέφερε: «Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Το Παράρτημα έχει έδρα την Κρήτη και είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την κινεζική αγορά, είτε για εισαγωγές είτε για εξαγωγές προϊόντων. Η Κίνα είναι ένας βασικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά. Αναπτύσσει νέες τεχνολογίες. Έχει μπει δυνατά στα βιομηχανικά προϊόντα και είναι ένας μεγάλος καταναλωτής. Για τις επιχειρήσεις, είναι καλό να υπάρχει μια σύνδεση και επικοινωνία με φορείς μέσω ενός αναγνωρισμένου φορέα, όπως είναι το Επιμελητήριο Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας. Επίσης, ο τουρισμός θα ωφεληθεί».

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Κρητικού Παραρτήματος

Η σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης είναι η εξής: επίτιμος πρόεδρος Τάσος Βάμβουκας, επιχειρηματίας, πρώην δήμαρχος Χανίων, μέλος Δ.Σ. CGCEC, πρόεδρος Gian Andrea Garancini, καθηγητής, αναπτυξιακός σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. CGCEC, αντιπρόεδρος Γιώργος Πολυχρονίδης, China Director, Όμιλος Εταιρειών “Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.”, γενική γραμματέας Εμμανουέλα Χατζάκη, διευθύνουσα σύμβουλος “Chinese For You”, ταμίας Γιάννης Ανδρουλάκης, καθηγητής Πληροφορικής, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, μέλος Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, μέλος Ειρήνη Δήμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μέλος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, μέλος Εμμανουήλ Μιχαλάκης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ομίλου Εταιρειών “Καράτζης Α.Ε.”, μέλος Τάσος Πατελάρος, διευθύνων σύμβουλος “Cretatour DMC”, και μέλος Αρτέμης Σαϊτάκης, εκπρόσωπος ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας), πρόεδρος Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης.

Αναπληρωματικά μέλη Διοικούσας Επιτροπής: Γιώργος Ανδρουλάκης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Πέτρος Ινιωτάκης, πρώην αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, Κωστής Μοχιανάκης, διευθυντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου, Νίκος Μυρτάκης, πρώην πρόεδρος Παγκρήτιας Τράπεζας, και Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.
Source link

Kατηγορίες