ΚΡΗΤΗ

κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να στηριχθούν οικονομικά περισσότερες επιχειρήσεις

Μεγάλη προσπάθεια κάνει η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων του νησιού που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει για την χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις του νησιού, είναι σαφές ότι δεν επαρκεί, με τους επαγγελματίες να χαρακτηρίζουν σταγόνα στον ωκεανό τα χρήματα.

Το ποσό που είχε αρχικά αποφασιστεί ήταν 50 εκατ. ευρώ, προστέθηκαν σε αυτό άλλα 10 εκατ. και παρόλα αυτά, δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας, των lockdown, της κάθετης πτώσης των τζίρων από τον τουρισμό, πλήττοντας κάθε μορφή επιχειρηματικότητας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη και υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν ζητήσει επιπλέον πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των επαγγελματιών, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη“, είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το πρόγραμμα κατατέθηκαν συνολικά 11.000 αιτήσεις, οι οποίες θα επεξεργαστούν από την Αναπτυξιακή Κρήτης για να διανεμηθούν τον Μάρτιο, τα ποσά από 3.000 έως 40.000 ευρώ.

Από τις 11.000 αιτήσεις όμως θα πάρουν χρήματα μόνο 2.800 και αν μπορούσαν να ικανοποιηθούν όλες, το ποσό θα έπρεπε να είναι όχι 60 εκατ. ευρώ, αλλά 250 εκατ. ευρώ!

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι τα 60 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι δηλαδή χρήματα που θα “λείψουν” τα επόμενα χρόνια από άλλες ανάγκες της περιφέρειας για την υλοποίηση έργων.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τη βαθμολόγηση, τα δικαιολογητικά και τους ΚΑΔ που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα, αποφάσισε το αρμόδιο υπουργείο και είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις περιφέρειες που εκτελούν παρόμοια προγράμματα στήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αφορά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Πινακίδες κυκλοφορίας: Ερχονται τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν “πέσει” ποτέ

Ηράκλειο: Βρήκε τσαντάκι με λεφτά και ούτε καν σκέφτηκε να τα κρατήσει

 


Source link

Kατηγορίες