ΚΡΗΤΗ

Στα “τάρταρα” οι τιμές παραγωγού εξαιτίας του lockdown

“Κατακρημνίστηκαν” οι τιμές των ντόπιων πρώιμων κηπευτικών, ενώ κομβικό ρόλο έπαιξε το lockdown στην εστίαση, στο πλαίσιο ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού.  

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, ενώ η τιμή παραγωγού μετά βίας αγγίζει, σε κάποια προϊόντα, το ένα ευρώ!

Σύμφωνα με όσα είπε στο “Ράδιο Κρήτη” ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, η τιμή παραγωγού δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής.

Πιο αναλυτικά, η τιμή παραγωγού της ντομάτας αγγίζει κατά μέσο όρο τα 0,60- 0,70 ευρώ το κιλό, τα αγγούρια πωλούνται κατά μέσο όρο προς 0,30 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές όλων των τύπων προς 0,80 ευρώ, η μελιτζάνα είναι ίσως το μοναδικό προϊόν που πωλείται σε τιμή κοντά στο 1 ευρώ και τα κολοκυθάκια φεύγουν από τη Μεσαρά με τιμή παραγωγού στα 0,50 – 0,60 ευρώ το κιλό.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών με άριστη ποιότητα, κι ευτυχώς – παρά την πολύ κακή συγκυρία – δεν καταγράφονται αδιάθετες ποσότητες, καθώς καλύπτονται, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι ανάγκες σχεδόν όλης της χώρας από τα ντόπια προϊόντα. Δηλαδή η τροφοδοσία όλης της επικράτειας συνεχίζεται από το νησί μας.

Εδώ στην Κρήτη, ο καλός καιρός βοηθάει πολύ στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πρώιμων κηπευτικών. Στη Βόρεια Ελλάδα, η κακοκαιρία έχει περιορίσει πολύ την παραγωγή, ωστόσο, οι τιμές είναι, γενικά, πολύ χαμηλές”, σχολίασε ο  πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου.

Οι παραγωγοί ζητούν επιτακτικά τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στην αγορά καθώς τα προϊόντα μπορεί να φεύγουν από το χωράφι σε χαμηλές τιμές, ειδικά αυτή την περίοδο, ωστόσο, αυτό που παρατηρείται στο ράφι είναι συχνά … εξωφρενικό με την τελική τιμή να είναι πολλαπλάσια!

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη – κορωνοϊός: Μειώνονται οι νοσηλείες, μετά τα “μηδενικά κρούσματα”

Στην Κρήτη συνελήφθη ο δεύτερος δολοφόνος του επιχειρηματία από την Χαλκίδα

Κορωνοϊός – Πιερρακάκης: Στον Ευαγγελισμό εμβολιάστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 


Source link

Kατηγορίες