ΚΡΗΤΗ

Στήνονται τα εργοτάξια για το μεγάλο καλώδιο

Τη διαβεβαίωση ότι “Θα σβήσουν τα φουγάρα στην Κρήτη”, έδωσε με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Μάργαρης ξεκαθαρίζοντας ότι αφενός με τη μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και κυρίως με το μεγάλο καλώδιο, οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 300-400 εκ. ευρώ το χρόνο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών!

Ο κ. Μάργαρης σημείωσε, πάντως, ότι στο σύστημα θα μείνει μία μονάδα, κατά πάσα πιθανότητα αυτή στον Αθερινόλακκο σε περίπτωση που κάτι προκύψει, όμως σε κάθε περίπτωση αφενός με τη μικρή διασύνδεση αλλά κυρίως με το μεγάλο καλώδιο Κρήτης – Αττικής, το νησί θα προχωρήσει στην οριστική παύση λειτουργίας των θερμικών μονάδων του.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι περίπου το 1/3 των αναγκών της Κρήτης σε ενέργεια θα καλυφθεί με το μικρό καλώδιο, η ηλέκτριση του οποίου ξεκίνησε και αποτελεί τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, όπως είπε, ενώ το χαρακτήρισε “έργο – ρεκόρ”!

Ο ίδιος επισήμανε ότι εκτός από ενεργειακή επάρκεια κι εξοικονόμηση χρημάτων, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου θα επιτρέψει και την εγκατάσταση περισσότερων αιολικών πάρκων στο νησί, ενώ ήδη η Κρήτη διασφαλίζει από ΑΠΕ και αιολικά περίπου 300MW.

Το κύκλωμα της διασύνδεσης, το οποίο ηλεκτρίστηκε πρόσφατα, απαρτίζεται από επιμέρους έργα:

Υποβρύχιο καλώδιο 132 χλμ ανάμεσα σε Χανιά και Νεάπολη Λακωνίας

Υπόγεια καλώδια 42 χλμ σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Νέος υποσταθμός στην Ανατολική Πελοπόννησο και αναβάθμιση του υφιστάμενου υποσταθμού στα Χανιά

Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποκαλείται και όχι άδικα «διασύνδεση των ρεκόρ» καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως με μήκος 174 χλμ.

Αναφορικά με το μεγάλο καλώδιο, ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο καθώς οι βασικές μελέτες έχουν καταλήξει και για τα καλώδια και για τους υποσταθμούς ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του Ιανουαρίου θα στηθούν τα εργοτάξια κοντά στη Δαμάστα και αντίστοιχα στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα έργο 330 χλμ από τα Μέγαρα Αττικής έως τη Δαμάστα με υπογειοποίηση κυκλωμάτων ενώ σε αντίθεση με το μικρό καλώδιο, στην περίπτωση του μεγάλου, το ρίσκο είναι μικρότερο, λόγω του ομαλού βυθού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δήλωσε πως το χρονοδιάγραμμα παραμένει ίδιο, δηλαδή το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αλλεργία και αυτοάνοσα

Κρήτη: 3 χρόνια από τον ραδιομαραθώνιο του Ράδιο Κρήτη, το “Σπίτι των Αγγέλων” ολοκληρώνεται

Κρήτη – κορωνοϊός: Κάτω από 30 οι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία!


Source link

Kατηγορίες