ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αποκαρδιωτική εικόνα στην αγορά

Ισχυρό πλήγμα στο λιανεμπόριο και την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα  επέφερε το δεύτερο lockdown μεσούσης της εορταστικής περιόδου.

Η μέθοδος click-away δεν αποφέρει τ’ αναμενόμενα με την εικόνα στην αγορά να είναι αποκαρδιωτική την πλέον εμπορική περίοδο του χρόνου.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναφέρουν ότι θα δοθεί η χαριστική βολή σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

 Εξάλλου ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους click-away, ενώ για τους μεγάλους της αγοράς αυτό γίνεται μέσο προς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο εορταστικός τζίρος πανελλαδικά φέτος θα κυμανθεί σε 1,5 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οι απώλειες στην αγορά με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις υπολογίζεται να κλείσουν στα επίπεδα του 35-40% του περσινού κύκλου εργασιών ενώ οι υπάρχουσες εκτιμήσεις δείχνουν πως η λειτουργία του click away δεν αποδίδει.

Ο τρόπος αυτός, όπως φαίνεται, δυσκολεύει αρκετούς καταναλωτές να προβούν σε αγορές, με τον εμπορικό κόσμο να εκφράζει την ανησυχία του για το τι μέλει γενέσθαι αφού η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Οι έμποροι επαναλαμβάνουν πως ο συντριπτικός αριθμός των καταστημάτων δεν έχει φθάσει ούτε στο 10% των περυσινών τζίρων, τονίζοντας πως αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα κάνουν σαφές ότι ακόμα κι αν ανοίξουν τα καταστήματα στις 7 Ιανουαρίου, η ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη και η τοπική οικονομία θα έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό, που θα πρέπει να χρειαστούν τόσα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, όσα δεν ελήφθησαν την τελευταία δεκαετία συνολικά.

Σε τοπικό επίπεδο και στο Ηράκλειο η εικόνα της αγοράς είναι εντελώς αποκαρδιωτική καθώς στο σύνολο των επιχειρήσεων ένα ποσοστό 50 με 60% δεν έχει λειτουργήσει με την πτώση του τζίρου να φτάνει το 70% όλη αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΗ και της ΟΕΣΚ Μανόλη Κουμαντάκη εντός των επόμενων ημερών θα σταλεί νέα επιστολή στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με αίτημα το άνοιγμα της αγοράς αμέσως μετά τις γιορτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Οικονομικός σεισμός” στην αγορά της Κρήτης – Την χτυπά “αλύπητα” ο κορωνοϊός

Έρευνα: Τι αγόρασαν και με πόσα χρήματα οι Έλληνες τις γιορτές

Lockdown: Το click away φεύγει και έρχεται το… click in shop

 

 

 


Source link

Kατηγορίες

Ιστορικό