ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη κάνει ποδαρικό στο 2021

Η νέα χρονιά, το 2021 ξεκινάει με ελπίδα, χαρά, χορό και τραγούδι. Μία νέα χρονιά που σαν στόχο έχει για όλους μας, κάτι διαφορετικό. Την επαναφορά στην κανονικότητα.

Η αλήθεια είναι πως το «ποδαρικό» είναι ένα έθιμο που όλοι μας, λίγο ή πολύ υπολογίζουμε, ασχέτως το πόσο πιστεύουμε στις παραδόσεις.  Το βέβαιο είναι πως κανείς δεν θέλει να τον ακολουθεί η κακοτυχία κι όλοι ελπίζουμε στην εύνοια της τύχης με την ανατολή κάθε νέας χρονιάς!

Το «ποδαρικό» είναι ένα έθιμο πολύ παλιό. Από πάντα, μεγάλη σημασία έδιναν ποιός θα ποδαρίσει στο σπίτι για το πως θα «πάει η νέα χρονιά»…!!! Ποιός θα είναι αυτός που θα περάσει πρώτος το κατώφλι του σπιτιού τη νέα χρονιά; Θα μπει γελαστός; Καλοσυνάτος; ή μήπως κανένας κατσούφης;

Ποδαρικό κάνει όποιος στείλει ο Θεός λένε… αλλά πολλές φορές από φόβο μη μπει κάποιος «γρουσούζης» πρώτος στο σπίτι και δε πάει καλά η χρονιά στήνουν το «ποδαρικό» με τα μικρά παιδιά να έχουν την τιμητική τους λόγω της αγνότητας και της αθωότητας τους!


neratzoulis neo

Τα έθιμα που συνοδεύουν το «ποδαρικό» είναι πολλά και ποικίλουν από τόπο σε τόπο.  Το ρόδι, η πέτρα, το σίδερο και το αμίλητο νερό είναι κάποια απ’ αυτά και το καθένα έχει το συμβολισμό του.

Εμείς, όλη η ομάδα του CNA NEWS, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, οργανώνοντας για πρώτη φορά ένα «ποδαρικό» γεμάτο θετική ενέργεια για όλο τον κόσμο. Ενα «ποδαρικό» από την Κρήτη. Γεμάτο μουσική, χορό, μαντινάδες και ευχές για την καινούργια χρονιά.

Προσπαθήσαμε να το σκηνοθετήσουμε και να το μαγνητοσκοπήσουμε σύμφωνα με όλα όσα απαιτεί ο νόμος που διέπει την πανδημία, εγχείρημα πολύ δύσκολο, αφού ήταν κυριολεκτικά η πρώτη φορά που επιχειρήσαμε κάτι ανάλογο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας κρίνετε με επιείκεια…

Χαρείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε, μαζί με τις θερμότερες ευχές μας για ό,τι καλύτερο σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά.-


Source link

Kατηγορίες