ΚΡΗΤΗ

Γιατί σε δύο μόνο νοσοκομεία της Κρήτης οι εμβολιασμοί; – ΚρήτηΚαι ενώ αρχικά ήταν να ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, σε δύο μόνο θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί – Σε 17 νοσοκομεία και δομές υγείας δεν θα γίνουν εμβολιασμοί


Την ώρα που στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Νοσοκομείο Χανίων έφτασαν το πρωί τα πρώτα εμβόλια και ενώ όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν αύριο οι εμβολιασμοί σε εργαζόμενους των νοσοκομείων, ο προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 4/1 εμβολιασμός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε 15 νοσοκομεία της χώρας και σε όλα τα Κέντρα Υγείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΝΕ), παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Μεταξύ των νοσοκομείων που δεν θα πραγματοποιηθούν είναι και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, καθώς και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και ενώ αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε να γίνουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί, το… σχέδιο άλλαξε, με την διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, να δηλώνει ότι ο λόγος που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την Δευτέρα μόνο στο ΠΑΓΝΗ και το Νοσοκομείο Χανίων είναι καθαρά διαχειριστικός.

Σύμφωνα με την ίδια, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης, δηλαδή στο Ρέθυμνο, το Βενιζέλειο και το Λασίθι και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι υγειονομικοί της Κρήτης.

Μάλιστα έντονη ήταν η αναστάτωση όπως ανέφερε και σε ρεπορτάζ του το neakriti.gr, σε υγειονομικούς του Ρεθύμνου, καθώς και όχι μόνο, αφού ενώ όλα έμοιαζαν έτοιμα για την ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης την Δευτέρα, υγειονομικοί του Ρεθύμνου που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους που τους ενημέρωνε ότι ο εμβολιασμός τους… αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΕΝΓΕ, από την άλλη διαψεύδει το υπουργείου Υγείας ότι σε 17 νοσοκομεία και σε δομές υγείας δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί.

Ειδικότερα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί τον εφησυχασμό, «στρίβειν» δια της ατομικής ευθύνης και του εμβολίου, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο και οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται.

Πιο αναλυτικά αναφέρει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό, «στρίβειν» δια της ατομικής ευθύνης και του εμβολίου, που χρησιμοποιεί ως άλλοθι για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, την ώρα που οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται».

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα ΠΦΥ κ. Θεμιστοκλέους για το αντίθετο, η πραγματικότητα είναι ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών για τις 4/1 σε μία σειρά νοσοκομείων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το επίσημο πλάνο διανομής των εμβολίων, που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά στις 2/1 καθώς και από σχετικά έγγραφα των ΥΠΕ που κοινοποιήθηκαν υπηρεσιακά την ίδια μέρα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία Γ.Κ.Ν. Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας, στο Ε.Ι.Α.Α.

Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

Η χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Θεμιστοκλέους να διαψεύσει τις καταγγελίες των υγειονομικών έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επισπευστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, ο εμβολιασμός όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, συνολικά των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουμε σηκώσει και συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό, αντιμετωπίζουμε υπερτριπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό και ως αντάλλαγμα έχουμε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης και καμία κουβέντα για τα αιτήματά μας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό, «στρίβειν» δια της ατομικής ευθύνης και του εμβολίου, που χρησιμοποιεί ως άλλοθι για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, την ώρα που οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται.

Είναι γνωστό ότι έως ότου επιτευχθεί η αναγκαία εμβολιαστική κάλυψη ώστε να δημιουργηθεί το φράγμα ανοσίας που απαιτείται, θα περάσουν μήνες. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι η χρονική διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο, (η οποία δεν είναι ακόμα γνωστή) θα είναι μεγαλύτερη από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε ασθενείς, διασωληνωμένους, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση που «ανακάλυψε» όψιμα, την Πρωτοχρονιά του 2021, ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει προβλήματα και πιέζεται, είναι επιβεβλημένο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα Μ.Μ.Μ, για την ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.
Source link

Kατηγορίες