ΚΡΗΤΗ

Δημήτρης Γεωργόπουλος: «Χαμηλά η Κρήτη στη θνητότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» – ΗράκλειοΓιατί η Κρήτη βρίσκεται σε πολύ χαμηλά στη θνητότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε επίπεδο Ευρώπης


Για την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης στην Κρήτη και την πίεση στις ΜΕΘ, για το πώς ο αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καθορίζει την εξέλιξη της επιδημίας και των μέτρων, για τους εμβολιασμούς στην Κρήτη και τα νέα δεδομένα στο νησί, καθώς και τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κρήτη μίλησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κ. Γεωργόπουλος απάντησε σε μείζονα ερωτήματα που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος Μάνος Δασκαλάκης, τα οποία απασχολούν όλους μας, αναφορικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό, όπως είπε χαρακτηριστικά «ο εμβολιασμός είναι το όπλο για να καταπολεμήσουμε την πανδημία, άρα τα νέα είναι ευχάριστα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου όλο το υγειονομικό προσωπικό της Κρήτης θα έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι ευχάριστο», επανέλαβε.

Σχολιάζοντας επίσης τον ρυθμό των εμβολιασμών που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, σε σύγκριση με το Ισραήλ, όπου πραγματοποιούνται γρηγορότερα, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι «η Ε.Ε. που κάνει τις παραγγελίες για να είναι σίγουρη ότι θα έχει τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, έκανε παραγγελίες από πολλές εταιρείες. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχουμε μόνο μία έγκριση αυτό του εμβολίου της Pzire, αλλά στις 6 Ιανουαρίου θα έχουμε και τη δεύτερη έγκριση, του εμβολίου της Moderna», όπως είπε.

Τόνισε πως το «Ισραήλ κινήθηκε πιο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό έχει την επάρκεια να προχωρήσει γρήγορα στους εμβολιασμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία δυσκίνητη Ένωση και όπως καταλαβαίνεται, υπάρχουν διάφορα προβλήματα από τέτοιες ενώσεις».

Ο κ. Γεωργόπουλος επίσης αναφερόμενος σε όλους όσους ανησυχούν ή φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο ήταν καθησυχαστικός και πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με μία μερίδα του πληθυσμού, που έχει μία διαφορετική άποψη για την ασφάλεια των εμβολίων, ποια είναι η εικόνα μεταξύ των συναδέλφων σας, ο κ. Γεωργόπουλος ήταν απόλυτος.

«Εγώ διαφωνώ ότι υπάρχει δεύτερη άποψη. Η άποψη πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και σήμερα τα εμβόλια απολύτως ασφαλή. Όσους γνωρίζω που εργάζονται μαζί μου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όλοι θα εμβολιαστούν. Δεν είναι σωστό να συζητάμε για άλλη άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ανησυχία θα πρέπει “εξηγηθεί” από τους αρμόδιους, ότι δεν υφίσταται. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», όπως τόνισε, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο κομμάτι της επιδημιολογικής καμπύλης και στην εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Το νησί δεν έχει επιβαρυνθεί τόσο όσο στην Θεσσαλονίκη, όπως είπε. «Οι ασθενείς που καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής λόγω Covid είναι αρκετά περίπλοκη και θέλουν αρκετά μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Γι’ αυτό και αν το σύστημα πιεστεί δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Η Κρήτη βρίσκεται πολύ χαμηλά στη θνητότητα των ΜΕΘ σε επίπεδο Ευρώπης, καθώς γιατί δεν έχει υποστεί την πίεση το σύστημα υγείας, όπως σε άλλες περιοχές. Η πίεση του συστήματος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την καλή εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η Κρήτη», είπε ο κ. Γεωργόπουλος.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:  

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.
Source link

Kατηγορίες