ΚΡΗΤΗ

Κρήτη | Λινού: Η κατάσταση είναι σοβαρή με 4% θετικότητα, στο Παλαίκαστρο μέχρι τώρα είναι στο 10%

Άκρως αποκαλυπτική εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κληθείσα να σχολιάσει την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Παλαίκαστρο Σητείας, τα τελευταία 24ώρα, λόγω κορωνοϊού, με 38 θετικά κρούσματα έπειτα από διενέργεια 376 τεστ σε δύο μόλις μέρες και με την περιοχή, ως γνωστόν από τα ξημερώματα της Τετάρτης να έχει μπει σε σκληρό lockdown, το πρώτο τοπικό σκληρό lockdown, σε επίπεδο Κρήτης.

Με πλήρη αίσθηση ευθύνης όπως είπε, θα πρέπει αν μη τι άλλο να διενεργηθούν τεστ στο σύνολό του πληθυσμού του Παλαικάστρου και όχι μόνο σε ένα μέρος του, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Στόχος είναι, όχι μόνο να μην διασπαρεί ο ιός εκτός της τοπικής κοινότητας αλλά να μην διασπαρεί και εντός αυτής, γιατί τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Η κ. Λινού μάλιστα δεν παρέλειψε να δώσει και την δική της εξήγηση για την εξάπλωση του ιού στην μικρή κωμόπολη του δήμου Σητείας του νομού Λασιθίου.

«Οι άνθρωποι επειδή δεν περίμεναν κάτι, αισθανόντουσαν ασφαλείς, είχαν επαναπαυτεί, ίσως και εμείς οι υγειονομικοί να μην έχουμε επικοινωνήσει επαρκώς το μήνυμα του κίνδυνου και γι’ αυτό προέκυψε. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη διασπορά για μην αρρωστήσουν από τους 1100 οι 300- 400, οπότε και θα είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Γι’ αυτό δεν επαρκεί να πούμε ότι «έκλεισε η περιοχή» . Γιατί με τον τρόπο αυτό, ο ιός δεν θα διασπαρεί εκτός περιοχής, αλλά ο ιός θα διασπαρεί εντός της περιοχής. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχω πλήρη αίσθηση της ευθύνης. Ο ΕΟΔΥ κάνει αυτό που μπορεί αλλά πρέπει να το ξανασκεφτεί».

Η κ. Αθηνά Λινού, υποστήριξε ότι ο δείκτης θετικότητας στην περιοχή είναι πολύ υψηλός, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι θα έπρεπε τα τεστ να συνεχιστούν και να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού, κάτι ωστοσο που δεν έχει γίνει.

«Λέμε ότι μια περιοχή είναι σε κρίσιμη κατάσταση πολύ σοβαρή, όταν ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος είναι το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων, στο σύνολο των τεστ που έγιναν , είναι παραπάνω από 4% . Εδώ σύμφωνα με αυτά που άκουσα, αν δεν κάνω κάποιο λάθος, ακούγεται να είναι κοντά στο 10% που είναι πάρα πολύ υψηλό και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, μπορεί δηλαδή να διασπαρεί και να κολλήσουν όλοι στην περιοχή.

Ενώ σε ερώτηση της Κατερίνας Σαλαπάτα για το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα τεστ προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού η κορυφαία επιδημιολόγος απάντησε: Κατά την άποψη μου ναι, πρέπει να εντοπιστούν όλοι οι θετικοί και να απομονωθούν. Ναι δεν έγινε και δεν ξέρω γιατί … Προφανώς ο ΕΟΔΥ, λειτουργεί με το πώς θα προστατεύσει τους υπόλοιπους, εκτός της περιοχής. Εντός της περιοχής αυτό που ακούω δεν είναι επαρκές. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, αφού έχουμε έναν στους 10 να νοσεί, από αυτούς που ξέρουμε, θα έπρεπε να εξεταστούν όλοι ή να θεωρήσουν όλοι τον εαυτό τους ότι νοσεί, γεγονός που είναι πολύ δύσκολο… Πιθανόν όμως οι δυνατότητες του ΕΟΔΥ να είναι τέτοιες που να μην μπορεί να τις καλύψει».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή αλλά και η τοπική κοινότητα «κινήθηκε» σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έχει λάβει ο ίδιος από τον ΕΟΔΥ. Το συγκεκριμένο χωριό έχει μπει σε καραντίνα, έχει ληφθεί δηλαδή ο δείκτης που ενδιέφερε τις αρχές και το δείγμα που έχουν οι αρμόδιες αρχές είναι επαρκές για να κλείσει η περιοχή. Και πλέον οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό τους». Ωστόσο ο κ. Ζερβάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του και όπως έκανε σαφές, μετά τα όσα ανέφερε η κ. Λινού στην ΚΡΗΤΗ TV, ο ίδιος προσωπικά θα επιδιώξει εκ νέου επαφή με την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.




Source link

Kατηγορίες