ΚΡΗΤΗ

Πρωτοπόρα η Κρήτη στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, αν και το Υπουργείο Παιδείας προτίμησε να αγνοήσει ακόμα και το βραβείο των εκπαιδευτικών του Ρεθύμνου!

Είναι γνωστή η υπόθεση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις». Η ομάδα είχε διακριθεί με το Αριστείο και το βραβείο Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή WAS2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας. Στη συνέχεια, το Υπουργείο απέσυρε για επαναξιολόγηση το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα δημιούργησαν οι Μαργαρίτα Γερούκη, τ. Σχολική Σύμβουλος Π.Ε., Έλενα Βιταλάκη, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθηνά Τριαματάκη, εκπαιδευτικός – εμψυχώτρια και Δέσποινα Μαυράκη, εκπαιδευτικός.

Η κ. Δέσποινα Μαυράκη

Η κ. Μαυράκη, από το 16ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, αναφέρει στην «Π» πως πρόκειται για ένα βραβείο που κοσμεί το Δημαρχείο Ρεθύμνου και, ουσιαστικά, αποσιωπεί η Ελλάδα.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν στο Ρέθυμνο έσκασε σα βόμβα η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από προπονητή και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη εισαγωγής προγράμματος σεξουαλικής αγωγής στα θρανία.

«Εμείς θέλουμε σε συνεργασία με τους γονείς να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε θέματα σεξουαλικής υγείας», αναφέρει η κ. Μαυράκη.

Τα παιδιά, όπως λέει, πρέπει να μάθουν να μοιράζονται τέτοια μυστικά, να μην τσαλακώνεται η ψυχή τους για χρόνια, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. «Θέλουμε να δώσουμε τα εφόδια και τις άμυνες στους μαθητές μας να μπορούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις», αναφέρει.

Οι μαθητές πρέπει να σέβονται το σώμα τους, να γνωρίσουν τα γεννητικά τους όργανα, να μην αισθάνονται ότι είναι κάτι βρώμικο.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι ο διεστραμμένος είναι εκεί και περιμένει μέσα από το φιλικό περιβάλλον», τονίζει η εκπαιδευτικός.

Πρέπει, λοιπόν, να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό άγγιγμα, να μην κρατάνε μέσα τους ό,τι τους πονάει.

«Θα θέλαμε να μεγαλώνουν σε γυάλα αλλά μην τρέφουμε αυταπάτες, αυτό δεν υπάρχει ούτε στα παραμύθια, από τη στιγμή που βγαίνει έξω, εκτίθεται», αναφέρει.

Η ομάδα του Φρίξου

Το Νηπιαγωγείο Αγίων Παρασκιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, με αφορμή την ετήσια καμπάνια ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό του Χαμόγελου του Παιδιού «ΜΙΛΑ ΤΩΡA» επέλεξε σαν θέμα την ενημέρωση των μαθητών για τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε πως θα θεσπιστεί μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Η Ιστορία μας ξεκινά με την Κίκο και το Χέρι. Πρόκειται για μία δράση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.  Διαβάσαμε το παραμύθι και καταλάβαμε πώς το Χέρι προσπαθεί να μάθει στην Κίκο τον Κανόνα.

Κυρία πώς ένα μικρό πλάσμα φόβησε κάτι τόσο μεγάλο;

Στη συνέχεια είδαμε το σχετικό spot. Τα παιδιά ετοίμασαν σε κούκλες κουκλοθέατρου την Κίκο και το Χέρι.

Ο Κανόνας των Εσωρούχων έγινε ένα μικρό animation για παιδιά με το Μυστικό της Νίκης. Καθώς ωστόσο η σεξουαλική κακοποίηση δεν σημειώνει έμφυλη διάκριση στη συνέχεια δημιουργήθηκε Η Περιπέτεια του Βίκτωρα.

Για να του λέει κυρία ότι θα έχουν μυστικά που δεν λένε, κάτι κακό ετοιμάζεται να δεις!

Μάθαμε το τραγούδι πού λέμε ΝΑΙ και πού λέμε ΟΧΙ! Τραγουδάμε δυνατά!

Διαβάσαμε το βιβλίο Το Σώμα είναι Δικό μου.

Τα παιδιά έπαιξαν σε ζευγάρια Κουκλοθέατρο τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα καλά από τα κακά μυστικά, να εμπιστεύονται κάποιον όταν ένα μυστικό τα φέρνει σε δύσκολη θέση, και να μιλούν ΤΩΡΑ!

Με τις δραστηριότητες αυτές υποστηρίζουμε τον 16ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για Ειρήνη Δικαιοσύνη και Ισχυρούς Θεσμούς και συγκεκριμένα τον υποστόχο: Τερματισμός της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και όλων των μορφών βίας και βασανιστηρίων που υφίστανται τα παιδιά», αναφέρει το σχολείο.

Η δράση υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2020-21 στο 2Θ Νηπιαγωγείο Αγιών Παρασκιών – Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ΠΕ60: Ασπασία Βασιλάκη και Ευτυχία Τσαγκαράκη. Επιμέλεια βίντεο Λευτέρης Γιαννακουδάκης.

Για να δει κανείς το βίντεο του σχολείου μπορεί να πατήσει τον εξής σύνδεσμο:

 


Source link

Kατηγορίες