ΚΡΗΤΗ

ΚΕΘΕΑ: Κραυγή αγωνίας – Επιστολή από 14 Συλλόγους Οικογένειας Θεραπευτικών Προγραμμάτων – Κρήτη

Την απόσυρση του προσχέδιου νόμου για το ΚΕΘΕΑ, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυσή του με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ζητούν, μέσω ανοικτής επιστολής προς τον υπουργό και την υφυπουργό Υγείας, οι Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους 14 Συλλόγους Οικογένειας Θεραπευτικών Προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ (μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” στην Κρήτη), ζητείται η σύγκληση τακτικής γενικής συνέλευσης για να συζητηθεί το θέμα του νέου νομοσχεδίου, αλλά και να μη μετατραπεί το ΚΕΘΕΑ «σε δομή συντήρησης της εξάρτησης!».

«Τα τελευταία 38 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες από τα παιδιά μας πήραν βοήθεια ζωής μέσω του ΚΕΘΕΑ και οι περισσότερες από τις οικογένειές τους δε διαλύθηκαν κυρίως λόγω της στήριξης που τους πρόσφερε το ΚΕΘΕΑ.

Αυτό που με προσοχή μελετήσαμε στο προσχέδιο για διαβούλευση δε μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους. Από δική μας πλευράς βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, αντί να λύνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας μας, που πληθαίνουν.

Ξέρουμε, γιατί το ζήσαμε, πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που μας βοήθησαν, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, να είναι μόνιμοι, με πλήρη δικαιώματα, να βρίσκονται κοντά μας, ακόμα κι αν είναι σε διευθυντικές θέσεις, να μας υπολογίζουν ως συμμέτοχους στη δουλειά του προγράμματος.

Η αλληλοβοήθεια, η συλλογικότητα, το ότι βρισκόμασταν στο δεύτερό μας σπίτι, στη δεύτερη οικογένειά μας ανάμεσα στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ στον τόπο μας, φαίνεται ότι θα χαθεί μετά τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Απρόσωπες διευθύνσεις, ασφυκτικός έλεγχος από τη διορισμένη διοίκηση από το κράτος, θα γίνουμε αριθμοί σε δημόσιες υπηρεσίες και τα παιδιά μας ασθενείς.

Ελπίζουμε να συνειδητοποιείτε ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική, με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα, που είναι κατά τη γνώμη μας – η οποία έπρεπε να είχε ζητηθεί – καταδικασμένο να αποτύχει.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και της μεθοδολογίας του (θεραπευτική κοινότητα, θεραπεία χωρίς υποκατάστατα), που εφαρμόζει.

Αυτό αποδεικνύεται και τώρα με το προσχέδιο νόμου, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, με την κυριαρχία της πολιτικής που θέλει τα στεγνά προγράμματα τουλάχιστον υποβαθμισμένα ή ακόμα καλύτερα εξαφανισμένα.

Γι’ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια κρατάνε τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ υποχρηματοδοτούμενες, με πολύ λιγότερες υποδομές και προσωπικό από αυτό που χρειάζονται», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.
Source link

Kατηγορίες

Ιστορικό