ΚΡΗΤΗ

“Πρώτη προτεραιότητά μας η Κρήτη” – Ο Δ. Καιρίδης στην ακριτική Γαύδο

“Πρώτη προτεραιότητά μας η Κρήτη” – Ο Δ. Καιρίδης στην ακριτική Γαύδο

Την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να στηρίξουν την Κρήτη, που είναι “πρώτης προτεραιότητας” για να μην υπάρξουν παρενέργειες, εξέφρασε ο Υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης που επισκέφθηκε σήμερα τη Γαύδο και είχε ευρεία σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς. Αντικείμενο; Μα, φυσικά, το “καυτό” θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στο νησί.

Είμαστε δίπλα στους ακρίτες μας και δεν θα πρέπει να αισθάνεται κανείς μόνος. Υπογραμμίζουμε τη θέλησή μας να συντονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα έχουμε καταφέρει σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, όπως στο ανατολικό Αιγαίο όπου τα πράγματα βαίνουν ομαλά. Είχαμε κάποιες ροές στη Γαύδο. Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία και με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής”, υπογράμμισε ο Υπουργός. 

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως το Υπουργείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση, ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου που καταρτίστηκε με στόχο το Υπουργείο να συνδράμει Δήμους και Περιφέρειες – όπου υπάρχουν δομές –  αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Ήδη, ο Δήμος Γαύδου έχει καταθέσει σχετικό αίτημα το οποίο εξετάζεται από το Υπουργείο.

kairidi

“Δεν είναι μόνον το μεταναστευτικό”!

Η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, έκανε λόγο για μία προσπάθεια που θα πρέπει να είναι συντονισμένη και να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

“Από το υστέρημά τους οι Γαυδιώτες στήριξαν τους ανθρώπους αυτούς. Είμαστε ένας μικρός τόπος, με λίγους κατοίκους και μικρό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και στηρίξαμε καλύτερα αυτή την κατάσταση. Θα θέλαμε την οικονομική στήριξη ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και εν όψει τουριστικής περιόδου να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση του θέματος γιατί, ας μην ξεχνάμε, η Γαύδος ζει από τον τουρισμό”, δήλωσε η Δήμαρχος.

kairi

Μεταξύ άλλων, επισήμανε κατά την υποδοχή του Υπουργικού κλιμακίου:

“…Εκείνα  που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θα θέλαμε να αντιληφθείτε και να θυμάστε από αυτή τη ολιγόωρη επίσκεψή σας είναι 

1) το μέγεθος της απομόνωσης και της  μοναξιάς μας και 

2) τα συσσωρευμένα προβλήματα του νησιού που απορρέουν από την απόστασή μας από τα κέντρα των αποφάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε κάνει το αδύνατο… δυνατό. 

Με τα πενιχρά μέσα και τους ιδίους πόρους που διαθέτουμε, με περιορισμένη υλικοτεχνική υποδομή και υποστελέχωση σε προσωπικό, όχι μόνο στο Δήμο, αλλά και στην Αστυνομία και στο Λιμενικό.

Έχοντας όμως πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

κ Υπουργέ,

Πρόσφατα δηλώσατε ότι η Γαύδος δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της σε όλο αυτό που περνάει με το μεταναστευτικό. 

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Το νησί μας χρειάζεται ουσιαστική αστυνόμευση και στη στεριά και στη θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε τραγικές συνέπειες. Με ή χωρίς λοιπόν μεταναστευτικές ροές, η Γαύδος πρέπει να θωρακιστεί και οι κάτοικοί της να νοιώσουν το ίδιο αίσθημα ασφάλειας που οφείλει η πολιτεία να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας. Οφείλει και εδώ, που υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, εδώ, στην απομόνωσή μας, που δίνουμε τις καθημερινές μας μάχες για την επιβίωση μας και τη επιβίωση του τόπου.

Σε πρόσφατη γραπτή επικοινωνία μας, ζητήσαμε τα στοιχειώδη για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που παρουσιάζονται. Σας ζητάμε επίσης να στηρίξετε ανταποδοτικά την αδύναμη τοπική κοινωνία της Γαύδου που –να ξέρετε ότι- από το υστέρημά της φρόντισε τους προηγούμενους μήνες τη διαμονή και τη φιλοξενία των μεταναστευτικών ροών από την γειτονική ήπειρο. 

Πλησιάζει η τουριστική περίοδος και για παράδειγμα, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού μας, η Τρυπητή, το πρώτο σημείο που “βγαίνουν” αυτοί οι άνθρωποι, σε κάθε άφιξη μετατρέπεται σε μία μικρή χωματερή. 

Η προσέγγιση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης. Πως λοιπόν να προχωρήσουμε στον καθαρισμό της συγκεκριμένης παραλίας και όχι μόνο, όταν δεν διαθέτουμε τα στοιχειώδη;

Όσο για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, κ Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, είσαστε Κρητικός και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις ανάγκες του νησιού μας. Έχετε διατελέσει Λιμενάρχης Χανίων, έχετε έρθει αντιμέτωπος με περιστατικά μεταναστευτικών ροών. 

Αν και έχουμε υποδεχθεί από τον Οκτώβριο τόσες καραβιές, μόλις χθες στελεχώθηκε το φυλάκιο στη Γαύδο, όμως, ξέρετε, ότι στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουμε μεγάλο έλλειμμα με τους λιμενικούς να φτάνουν συχνά στα όρια τους. 

Το ίδιο ισχύει και για την αστυνομία. Ένας μόνο αστυνομικός τι μπορεί να προσφέρει, τι να πρωτοδιαχειριστεί; 

Το πρόβλημα στη Γαύδο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολυδιάστατο. Είναι κοινωνικό, είναι οικονομικό, είναι ακόμη και δημογραφικό για την Γαύδο. Είναι πρόβλημα επιβίωσης του νησιού μας. Δεν είναι μόνο η πιθανότητα να μετατραπεί σε μία νέα Λαμπεντούζα.

Κλείνοντας, και για να ακούσουμε εσάς και το σχέδιο που έχετε για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, θέλουμε να σας ζητήσουμε να σταθείτε στο πλευρό της Γαύδου… όπως άμεση ήταν η γραπτή σας απάντηση στα αιτήματα που σας έχουμε προσφάτως θέσει, όπως άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου σας σε ανάλογο αίτημα του Δήμου Κυθήρων προς το Ταμείο Αλληλεγγύης… το ίδιο άμεση να είναι η ευαισθησία σας και τώρα”.

gavdos

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων θα βρεθεί η βέλτιστη λύση, γιατί, όπως είπε: “Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη έχει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ από τον τουρισμό και πρέπει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό θα βγει μέσα από τη συνεννόηση και συνεργασία και γι’ αυτό είμαστε εδώ”.

Σε κάθε περίπτωση, λίγο πριν τη σύσκεψη τονίστηκε ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεργασία  ενώ ο Υπουργός χαρακτήρισε “κλειδί” για την αντιμετώπιση του ζητήματος τη συμφωνία με την Αίγυπτο:

“Πιέσαμε την ΕΕ για μία συμφωνία με την Αίγυπτο και απότοκος ήταν η υπογραφή, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Καϊρο. Δεν ήταν εύκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι, καθώς θεωρούν ότι η Μεσόγειος είναι πολύ μακριά. Δείξαμε αντανακλαστικά και θα μεταβώ και εγώ στην Αίγυπτο κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Δείτε επίσης:

Οι αυξημένες “καραβιές” μεταναστών στη Γαύδο έφεραν τον Δ. Καιρίδη στην Κρήτη

Στην Παλαιόχωρα και όχι στη Γαύδο οι 74 μετανάστες λίγο πριν την κάθοδο Καιρίδη!

Λίγο πριν την άφιξη Καιρίδη στη Γαύδο, κινητοποίηση τη νύχτα για μετανάστες

Στην Κρήτη ο Υπουργός Μετανάστευσης – Θα επισκεφθεί τη Γαύδο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 


Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Kατηγορίες