ΚΡΗΤΗ

Τρεις μονάδες για τα βιοαπόβλητα λειτουργούν ήδη στην Κρήτη (video)

Τρεις μονάδες για τα βιοαπόβλητα λειτουργούν ήδη στην Κρήτη (video)

Απόλυτα ικανοποιημένος από την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη δήλωσε σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου του τέταρτου «Forum Κυκλικών Πόλεων» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας κ. Εμμανουήλ Γραφάκος.

Ειδικότερα επισήμανε ότι η Κρήτη αποτελεί μία από τις περιφέρειες στις οποίες όλες οι εγκαταστάσεις που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός βρίσκονται σε διαδικασίες κατασκευής όπως για παράδειγμα στα Χανιά που η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί όπως και η μονάδα στο Αμάρι Ρεθύμνου. Στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τη Σητεία βρίσκονται σε κατασκευαστική διαδικασία, ενώ και στις Αρχάνες λειτουργεί ήδη η μονάδα που διαχειρίζεται τα βιοαπόβλητα.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζουμε την ανακύκλωση υλικών και διεκδικούμε επαρκείς πόρους για να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα στην πορεία δίκαιης μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από την 4η Σύνοδο «Forum Κυκλικών πόλεων» που διεξάγεται στο Ηράκλειο. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε τη στήριξή του στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με την αξιοποίηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων που λειτουργούν ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής και σημείωσε πως «το μήνυμα είναι πλέον καθαρό: όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες. Η ανάκτηση και η ανακύκλωση των υλικών αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για να ανθίσει η κυκλική οικονομία»

Η Σύνοδος «Forum Κυκλικών Πόλεων», αφορά τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων, ώστε να διατηρούνται στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιούνται και στηρίζεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει αρμόδιες Γενικές Γραμματείες εμπλεκόμενων Υπουργείων, σε μια κοινή πρωτοβουλία με σκοπό τη συμβολή τους στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, σ’ ένα μοντέλο με μηδενικά απόβλητα.

Το «Forum Κυκλικών Πόλεων» είναι μία ιδιαίτερη μορφή συνεργασίας πολλών φορέων με στόχο την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την κυκλική οικονομία, είπε ο κ. Εμμανουήλ Γραφάκος.

«Επιλέχθηκε για την τέταρτη σύνοδο το Ηράκλειο Κρήτης διότι θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση αποβλήτων στον πρωτογενή τομέα, τόσο των βιοαποβλήτων όσο και των πλαστικών θερμοκηπίων, των πλαστικών στη γεωργία συνολικότερα αλλά θα ανοίξουμε και το θέμα της παραγωγής ενέργειας από βιοαπόβλητα, παραγωγή μεθανίου», τόνισε ο ίδιος.

«Διαπιστώνουμε όλοι μας πως βρισκόμαστε ακόμα σε απόσταση από τους ευρωπαϊκούς κοινούς στόχους για την ανακύκλωση, ειδικά για κρίσιμα υλικά όπως είναι τα πλαστικά. Η πρόκληση αυτή δεν θα αντιμετωπιστεί με τη θερμική επεξεργασία. Θα πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων διαλογής στην πηγή με ανάκτηση ποιοτικών ανακυκλώσιμων και αξιοποίηση τους», ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση συνέργεια με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και πρότεινε «οι Περιφέρειες με σημαντική αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όπως η Κρήτη, να ενθαρρύνουν τη στροφή στην κυκλικότητα με στόχο τη μείωση των αποβλήτων της γεωργίας». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε, «οι Δήμοι σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης να οργανώσουν έγκαιρα ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής των βιο-αποβλήτων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της καθαρότητας τους προς ανάκτηση υλικών και μετέπειτα επεξεργασίας τους σε υφιστάμενες ή και προγραμματιζόμενες υποδομές διαχείρισης». 

Όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «το νερό, η ενέργεια και τα απόβλητα είναι βασικές συνιστώσες της κυκλικής οικονομίας» και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως προωθείται η συνεργατική διαχείριση αυτών των τριών συμπληρωματικών πόρων στο πλαίσιο δημιουργίας τοπικών κυκλικών οικονομιών. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κρήτη, σημείωσε πως «πέρα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), έχουμε εκπονήσει master plan για την διαχείριση των υδάτων, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όσο και σε επίπεδο μεγάλων δήμων. Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο να ξεκινήσουμε με τη χρηματοδότηση ολιστικών στρατηγικών κυκλικότητας για μεγάλες πόλεις των Περιφερειών που διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου υπογράμμισε το πόσο σημαντικό και πολυσύνθετο θέμα είναι η διαχείριση των αποβλήτων. «Το δικό μας ζήτημα είναι να περάσουμε από μία γραμμική διαχείριση των αποβλήτων σε μία κυκλική οικονομία των πόρων, δηλαδή να ανακαλύψουμε αξίες και αυτό ισχύει ήδη από την αρχή: πριν δημιουργήσουμε το απόρριμμα. Από τη στιγμή που το απόρριμμα παράγεται, εφόσον αντιμετωπίζεται σαν πόρος, μπορεί να ακολουθήσει διαδρομές οι οποίες και σχεδιάζονται και κάποιες βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


Source link

Kατηγορίες