ΚΡΗΤΗ

“Απάτητες” αλλά με… ομπρελοκαθίσματα οι παραλίες της Κρήτης

“Απάτητες” αλλά με… ομπρελοκαθίσματα οι παραλίες της Κρήτης

Ποιες είναι οι “απάτητες” παραλίες της Κρήτης – Φόβοι για μπερδέματα με τις συντεταγμένες

Τέλος στις αυθαιρεσίες που εδώ και πολλά χρόνια γίνονται σε παραλίες εντός του δικτύου “Natura 2000” επιδιώκει να βάλει Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται “Απάτητες παραλίες” και θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. σε αυτές. 

Ωστόσο, όπως ορίζουν οι συντεταγμένες που έχουν δοθεί σε αρκετές περιπτώσεις παραλιών, δε σημαίνει ότι ολόκληρη η παραλία θα θεωρείται απάτητη, αλλά τμήμα αυτής, πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να μπερδεύει και να παραπλανά. Ως εκ τούτου, λοιπόν, μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα και όσο μπαίνουμε στην τουριστική σεζόν αποτελεί η σωστή τήρηση και εφαρμογή των συντεταγμένων και των ορίων που έχουν τεθεί στην Υπουργική Απόφαση για κάθε περιοχή, ώστε να μην υπάρξει καταπάτηση απαγορευμένων σημείων και καταλήξει για μια ακόμη φορά άλλη μια προσπάθεια σε μπάχαλο. 

Γενικότερα πάντως, ως “Απάτητες παραλίες” καθορίζονται εκείνες οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με τον Νόμο 5092/2024 (“Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές”), με την ΚΥΑ να υπογράφεται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Πρόκειται για 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και εννέα παραλίες της Κρήτης και συγκεκριμένα οι παρακάτω: Δυτικά Αστερούσια (από Αγιοφάραγγο έως Κόκκινο Πύργο) στον πρώην δήμο Τυμπακίου, Κόφινας στον πρώην δήμο Αστερουσίων, Όρη Ζάκρου στον πρώην δήμο Ιτάνου, βορειοανατολικό άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και χερσόνησος Σίδερο (άκρα Μαύρο Μούρι- Βάι- άκρα Πλάκας) και θαλάσσια ζώνη στον πρώην δήμο Ιτάνου, παραλία από Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι ακρωτήριο Κριός στον πρώην δήμο Ινναχωρίου, Λευκά Όρη και παράκτια ζώνη στον δήμο Σφακίων, ήμερη και άγρια Γραμβούσα – Τηγάνι και Φαλάσαρνα – Ποντικονήσι, όρμος Λιβάδι – Βίγλα στον δήμο Κισσάμου, Δράπανο (βορειοανατολικές ακτές) – παραλία Γεωργιούπολης – Λίμνη Κουρνά – Σπήλαιο Ψιμάκι στον πρώην δήμο Γεωργιουπόλεως και νήσος Χρυσή στον δήμο Ιεράπετρας. 

Απάτητες παραλίες

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις “Απάτητες παραλίες” απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως: 

α) η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, 
β) η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα, 
γ) η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων, 
δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά., 
ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, 
στ) η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου. 

Τι λένε οι δήμαρχοι

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης ανάφερε: «Σε σχέση με τις παραλίες του δήμου μας, που αναφέρονται γενικά παραλίες όπως το Βάι, οι Διονυσάδες κ.λπ., δεν υπόκεινται στη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση λόγω συντεταγμένων. Παράλληλα δεν αλλάζει κάτι διότι και σύμφωνα με ΚΥΑ που είχε εκδοθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, παραλίες που έχουν ήδη δημοπρατηθεί για δύο ή τρία χρόνια παραμένουν στο ίδιο καθεστώς στο οποίο είχαν δημοπρατηθεί. Άρα στην περίπτωση των παραλιών που αναφέρονται εντός των ορίων του δήμου μας δεν αλλάζει κάτι». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του δημάρχου Κισσάμου Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος είπε τα εξής: «Δεν πιάνονται τα Φαλάσαρνα, ούτε ο Μπάλος. Απ’ ό,τι έχουμε ενημερωθεί, αναφέρονται ονομασίες συγκεκριμένων παραλιών, όμως δεν εντάσσονται στις συντεταγμένες που έχουν δοθεί σύμφωνα με την απόφαση». 

Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο τα πράγματα, η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη ανέφερε: «Όπως ενημερωθήκαμε για παράδειγμα στην περίπτωση της παραλίας στα Φαλάσαρνα, δεν αφορά η απόφαση το σύνολο της παραλίας, αλλά ένα τμήμα αυτής, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έχουν οριστεί. Η εκμετάλλευση και χρήση των παραλιών αυτών έχει περάσει από τους Δήμους στην Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου. Επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτές, αλλά δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευση. Με συγκεκριμένη ΚΥΑ του υπουργού Περιβάλλοντος για την προστασία των οικοτόπων και του περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι ανθρώπινες δράσεις να μην καταστρέφουν τα οικοσυστήματα, από φέτος οι παραλίες αυτές δε θα μπουν σε διαγωνισμό για την εκμίσθωσή τους. Η δυνατότητα που είχαν οι Δήμοι μέχρι τον Ιούνιο να κάνουν διαγωνισμούς για να εκμισθώνουν παραλίες αφαιρέθηκε. Οι Δήμοι έχουν μόνο τη ναυαγοσωστική υποχρέωση». 

Να σημειωθεί πως οι “Απάτητες παραλίες” προσδιορίστηκαν – όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος – ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης. 
 


Source link

Kατηγορίες