ΚΡΗΤΗ

Πάγωσε η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη – Το 80% των ελαιοτριβείων δεν αγοράζουν – fonien.gr – Ενημέρωση

Πάγωσε η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη – Το 80% των ελαιοτριβείων δεν αγοράζουν – fonien.gr – Ενημέρωση

Οι απρόβλεπτες ακόμα εξελίξεις της ερχόμενης περιόδου, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αποφάσεις για αξιόλογες αγοραπωλησίες τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από την πλευρά των αγοραστών.

Έτσι, η παγωμένη από εβδομάδες αγορά εξακολουθεί να παγώνει περισσότερο με το ποσοστό των ελαιοτριβείων που δεν απαντούν ή δεν δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ να φτάνει μέχρι 80% στην Κρήτη και 75% στην Πελοπόννησο, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχουν προσφορές από μεγάλους αγοραστές κυρίως εξωτερικού

Οι μικροί παραγωγοί από την πλευρά τους, όσοι έχουν μικρές ποσότητες εξακολουθούν να τις κρατούν, όπως λένε, για το σπίτι τους και των παιδιών τους.

Οι μεγάλοι παραγωγοί και εκείνοι με μικρές διαθέσιμες για πώληση ποσότητες, αρχίζουν πλέον να σκέπτονται το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών και ήδη ζητούν προσφορές για πώληση, χωρίς ωστόσο να αποδέχονται έστω και μικρές πτώσεις!

Τελικά, η περίοδος αυτή επηρεάζεται ισχυρά από τις εξελίξεις στην Ισπανία, όπου οι τελευταίες βροχές που έπεσαν εκεί προκάλεσαν ήδη πτωτικές τάσεις (βλέπε σχετικό άρθρο). Ωστόσο, σημαντικοτερη εκτιμαται οτι θα είναι η επιδραση στις τιμες των εξελίξεων στην ανθοφορία και καρπόδεση της ερχόμενης παραγωγής, οι οποίες υπόκεινται στην επίδραση πολλών κλιματικων παραγόντων.

Ετσι, αν ελθουν βροχές και βοηθησουν την ανθηση καρποδεση, θα επηρεάσουν αρνητικα τις τιμες, ενώ τυχόν καύσωνες θα επηρεάσουν στο χειρότερο την παραγωγή και θετικα τις τιμες. Και όλα αυτα βέβαια ανάλογα με την ένταση και έκταση που θα συμβουν.

Τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν στο Δελτίο και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, διεθνώς, παρουσιάζονται ως εξής (Πιν.1):

-Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα, την εβδομάδα που πέρασε, κυμάνθηκαν από 7,0 έως 8,90 €/κ και διαμορφώθηκαν κατά περιοχές ως εξής:

-Στην Κρήτη, σημειώθηκε κάποια πτώση 10-40 λεπτά το κιλό και οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 8,0-8,90 €/κ, ενώ στην Πελοπόννησο κυμάνθηκαν μεταξύ 7,00-8,55€/κ. Στα νησιά (Κέρκυρα) διατηρήθηκαν στα 8,0€/κ

-Στην Ισπανία παρατηρήθηκε κάποια πτώση στις ελάχιστες και άνοδος στις μέγιστες και κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ 6,83€/κ – 8,80 €/κ.

-Στην Ιταλία παρουσίασαν κάποια πτώση και οι μέγιστες και οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,30-9,60 €/κ, ενώ και στην Τυνησία έπεσαν στα 8.30 €/Κ

sedik.gr


Source link

Kατηγορίες