ΚΡΗΤΗ

Σεισμός, καταρρεύσεις, τσουνάμι στην άσκηση σεισμού “Μίνωας”

Σεισμός, καταρρεύσεις, τσουνάμι στην άσκηση σεισμού “Μίνωας”

Σεισμικές δονήσεις, καταρρεύσεις, τσουνάμι, εγκλωβισμοί, φωτιές… η άσκηση σεισμού “Μίνωας” τα έχει όλα! 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθ.Λέκκα, το σενάριο περιλάμβανε σεισμό 6,4 ρίχτερ έξω από τη Σούδα, ένα μικρό τσουνάμι, αντιληπτό μόνο στον κόλπο της Σούδας και στη συνέχεια κατολισθήσεις στη σήραγγα Τοπολίων, εγκλωβισμούς μέσα στο Φαράγγι της Ίμπρου, κατάρρευση παλιάς οικίας στο Ρέθυμνο και τα Χανιά και ένα μικρό τσουνάμι στην παραλία του Ρεθύμνου.

Παράλληλα γίνεται ολική εκκένωση στα σχολεία του Ρεθύμνου και των Χανίων, εκκένωση δημοσίων υπηρεσιών, μερική εκκένωση νοσοκομείων, εκκένωση πυροσβεστικών σταθμών, αστυνομίας και όσα προβλέπονται.

Το σενάριο για την Τρίτη περιλαμβάνει σεισμό 7,2 ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου, πιο μεγάλο τσουνάμι που θα “πιάσει” από τα Λινοπεράματα μέχρι το Σίσι, με την οδηγία να μετακινηθεί ο πληθυσμός από τα νότια, επίσης καταρρεύσεις κτιρίων, κάποια επεισόδια κατολίσθησης στο φράγμα του Αποσελέμη και κατάρρευση οικιών, σχολείων, αστυνομικών υπηρεσιών, λιμενικού και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

75 διαφορετικά επεισόδια σε όλη την Κρήτη περιλαμβάνει η άσκηση συνολικά, οι υπηρεσίες είναι επί ποδός, το “στρατηγείο” στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου σε συντονιστική ετοιμότητα και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας παρών, στο Ηράκλειο, για την άσκηση που είναι η μεγαλύτερη σε επίπεδο χώρας.

Ο κ. Κικίλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η άσκηση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ήταν μια προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Φυσικά, ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό» είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «ανώτερη όλων είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε επιπλέον ότι η άσκηση θεσμοθετείται και θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της χώρας μία φορά κάθε χρόνο και πως το σημαντικό στοιχείο είναι «ότι πρόκειται για μια άσκηση ρεαλιστική και στο πεδίο» καθώς, όπως τόνισε, «στόχος δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά να γίνει μια άσκηση που ελπίζουμε σε ορισμένα σημεία της να δυσκολευτούμε ή να αποτύχουμε, να φανούν αδυναμίες, για να μπορούμε στα συμπεράσματα να τις ενσωματώσουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης που καθιστούν απαιτητική και δύσκολη την υλοποίηση της άσκησης, εισημαίνοντας: «Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα, για να δούμε στη διαλειτουργικότητα πώς δουλέψαμε όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε».

Αύριο η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, με το Ηράκλειο να συμμετέχει με 250 σχολεία και πάνω από 30.000 μαθητές.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία μεγάλη ανάλογη άσκηση σε κάποια περιοχή της Ελλάδας, είπε σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Κικίλιας, ενώ ο κ.Λέκκας σημείωσε ότι πρώτος ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης, το 1997, και πάλι από τη θέση του Δημάρχου, είχε εκπονήσει το πρώτο σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σχέδιο πολιτικής προστασίας.

άσκηση σεισμου Μίνωας

Ο περιφερειάρχης Κρήτης στο βαν μεταδόσεων της HELLAS SAT

Στο βαν μεταδόσεων της HELLAS SAT ξεναγήθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη της άσκησης «Μίνωας 2024».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημερώθηκε για τον τρόπο κάλυψης της άσκησης και ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και του συντονιστικού οργάνου σε κάθε σημείο της Κρήτης που εξελίσσεται το φαινόμενο, με επίγειες κάμερες αλλά και drones.

Κικίλιας Άσκηση Σεισμός Ηράκλειο Κρήτη
Σύσκεψη με τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπό τον Β.Κικίλια

καλοκαιρινός

άσκηση σεισμου Μίνωας

Παρών ο Συντονιστής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Γεώργιος Τσικαλάς, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. Γ.Νάκος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, o Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Γ.Καραντινός και Μ.Χαιρέτης, ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Κώστας Βαρβάκη και Μάρα Παναγιωτάκη.

drone
Drones με αλεξίπτωτα!

 

Η άσκηση ξεκινησε από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου οι πολίτες θα έλαβαν μηνύματα από το 112 (δείτε https://www.cretalive.gr/kriti/askisi-minoas-rethymno-kai-hania-sto-mati-toy-egkeladoyhttps://www.cretalive.gr/kriti/askisi-minoas-rethymno-kai-hania-sto-mati-toy-egkeladoy).

 

Δείτε επίσης:

Άσκηση “Μίνωας”: Ρέθυμνο και Χανιά στο “μάτι” του Εγκέλαδου

Από σήμερα η μεγάλη άσκηση σεισμού «Μίνωας» – Ο Β.Κικίλιας στην Κρήτη

Προετοιμασιών … συνέχεια στον Δήμο Ηρακλείου, για τη μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση σεισμού «Μίνωας 2024»

Αυτοί είναι οι στόχοι και ο σκοπός της άσκησης “Μίνωας” στην Κρήτη

Ετοιμότητα για πολλά… Ρίχτερ στην Κρήτη: Στο πόδι σχολεία, αεροδρόμια, νοσοκομεία!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 


Source link

Kατηγορίες