ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Εξετάζονται έκτακτα μέτρα περιορισμού κατανάλωσης αρδευτικού νερού

Κρήτη: Εξετάζονται έκτακτα μέτρα περιορισμού κατανάλωσης αρδευτικού νερού

Ορατό είναι το ενδεχόμενο φέτος να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την οριοθέτηση των ποσοτήτων νερού που πρόκειται να καταναλωθούν για τις ανάγκες άρδευσης στην Κρήτη. Τα υψηλά ποσοστά ξηρασίας των τελευταίων, κυρίως, δύο ετών που προκάλεσαν με τη σειρά τους, δύο στη σειρά εξαιρετικά άνυδρους χειμώνες, ειδικά για τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του νησιού, έχουν δημιουργήσει αιτιολογημένες ανησυχίες τόσο στην Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης όσο και στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης οι οποίοι αναζητούν λύσεις, ώστε να μπορέσει η επερχόμενη θερινή σεζόν με δεδομένες και τις αυξημένες ανάγκες σε αντλήσεις λόγω και του Τουρισμού να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στους αγρότες ότι φέτος πρέπει να ληφθούν μέτρα τέτοια τα οποία θα περιορίσουν κατά πολύ την άρδευση. Να εφαρμόσουν δηλαδή υποχρεωτικά την στάγδην άρδευση γιατί δυστυχώς αυτή η μέθοδος δεν εφαρμόζεται στους αγρούς, με αποτέλεσμα αυτό που χρησιμοποιούν για πότισμα να καταναλώνει πολύ νερό το οποίο μεγάλο μέρος αυτού πηγαίνει χαμένο. Και ενδεχομένως να εφαρμοστεί και το μοντέλο της ελλειμματικής άρδευσης», επισημαίνει η Αγγελική Μαρτίνου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μιλώντας για την κρισιμότητα του ζητήματος στην Τηλεόραση CRETA.

Άρδευση: Ανησυχία για τις συνεχόμενες ξηρές χρονιές στην Κρήτη – Χαμηλή η στάθμη στα Φράγματα

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός της πολύ χαμηλής στάθμης στα Φράγματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών ποτίσματος των αγρών. Σύμφωνα με την κ. Μαρτίνου, η κατάσταση είναι κρίσιμη στο φράγμα της Φανερωμένης, ενώ και στα Μπραμιανά στην Ιεράπετρα τα ποσοστά των ποσοτήτων του νερού δεν είναι ικανοποιητικά.

Μειωμένη η αγροτική παραγωγή λόγω λειψυδρίας

Μειωμένη και η αγροτική παραγωγή λόγω της έλλειψης νερού φέτος με τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλη Καμπιτάκη να κάνει λόγο για απώλειες της τάξης του 80% – 90%.

 

Τις επόμενες ημέρες από κοινού με την συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και Επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ελιάς να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για το θέμα προκειμένου να καθοριστεί επακριβώς ο οδικός χάρτης ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.


Source link

Kατηγορίες