ΚΡΗΤΗ

Με γεννήτριες θα γλιτώσει και φέτος η Κρήτη το μπλακ άουτ – Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα στη Δαμάστα (vid)

Με γεννήτριες θα γλιτώσει και φέτος η Κρήτη το μπλακ άουτ – Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα στη Δαμάστα (vid)

Μέσω εκμίσθωσης μικρών γεννητριών, των γνωστών Η/Ζ, αλλά και ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα καλυφθεί το εκτιμώμενο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού μας μέχρι να λειτουργήσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση

Το “ναι” από τις Βρυξέλλες, ένα “ναι” που είναι τυπικό μεν αναγκαίο δε, περιμένουν οι αρμόδιοι φορείς για να “κλειδώσουν” την υλοποίηση των μέτρων που έχουν καταρτιστεί αναφορικά με την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης (όπως και των υπολοίπων μη διασυνδεμένων νήσων). 

Μέχρι να ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, κάτι που αναμένεται μέσα στο α’ 6μηνο του 2025, η Κρήτη παραμένει ευάλωτη σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική της επάρκεια

Μέχρι να ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, κάτι που αναμένεται μέσα στο α’ 6μηνο του 2025, η Κρήτη παραμένει ευάλωτη σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική της επάρκεια. Μάλιστα, για το φετινό καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ έχει υπολογίσει ένα έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 190 μεγαβάτ. 

Οι λύσεις 

Το έλλειμμα, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα όσα επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡHTH TV”, προβλέπεται να καλυφθεί μέσω της μίσθωσης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (οι λεγόμενες κινητές γεννήτριες), ενώ έχει γίνει επίσης πρόβλεψη για τη μίσθωση ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα της μονάδας “ΗΡΩΝ 1” του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία αποτελείται από τρεις αεροστροβιλικές μονάδες, συνολικής ισχύος 147 Μεγαβάτ… 

Δείτε τι είπε στην εκπομπή της “Κρήτη Σήμερα” της ΚΡΗΤΗ TV ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης: 

Είναι διπλού καυσίμου, επομένως μπορεί να λειτουργήσει και με ντίζελ. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται πως αρχικά η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διετή εκμίσθωση (leasing) της μονάδας, δηλαδή μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει η προοπτική εξαγοράς. Η μονάδα βεβαίως δεν μπορεί να μεταφερθεί τόσο άμεσα εδώ, υπάρχει και μια σύνθετη διαδικασία, άλλωστε, αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς, επανασυναρμολόγησης. 

Για τον λόγο αυτό στο πρώτο μέρος τουλάχιστον της θερινής περιόδου, ως δικλείδα ασφαλείας για τις αυξημένες ανάγκες και την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού θα χρησιμοποιηθούν οι μικρές γεννήτριες(τα γνωστά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη Η/Ζ), τα οποία, όπως έχει συμβεί και σε άλλα καλοκαίρια, θα ενοικιαστούν από τη ΔΕΗ. Μάλιστα, η ΔΕΗ θα διατηρήσει εν λειτουργία και κάποιες από τις παλαιές μονάδες, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ-άουτ στην Κρήτη μέσα στη φετινή τουριστική περίοδο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση για να θεσπιστούν οι παραπάνω ενέργειες για την κάλυψη του εκτιμώμενου ενεργειακού ελλείμματος στο νησί μας. 

Περιμένουν τις Βρυξέλλες 

Αυτό που εκκρεμεί, ωστόσο, είναι το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, η Κομισιόν θα πρέπει να εγκρίνει, τυπικά, την παράταση του καθεστώτος απευθείας ανάθεσης στη ΔΕΗ για την προσθήκη νέου δυναμικού που αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών, είτε με επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού, είτε με νέες μονάδες, μέχρι την οριστική τους διασύνδεση. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν αποφασιστεί, πέρα από την Κρήτη, και για τα υπόλοιπα λεγόμενα μη διασυνδεμένα νησιά της χώρας. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ έχει καταρτίσει ένα πλάνο, χωρίζοντας τα μη διασυνδεμένα νησιά σε δύο κατηγορίες. Η μία κατηγορία απαρτίζεται από τα νησιά της Κρήτης, της Ρόδου, της Θήρας, της Χίου και της Λέσβου, όπου οι ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν συνδυαστικά (με χρήση αεριοστροβίλων και Η/Ζ). Η δεύτερη κατηγορία απαρτίζεται από τα νησιά Σάμος, Λήμνος, Κως/Κάλυμνος, Κάρπαθος και λοιπά νησιά, στα οποία η κάλυψη των αναγκών μπορεί να γίνει μόνο με μίσθωση Η/Ζ. Συνολικά για να καλυφθούν τα νησιά με μονάδες αεριοστοβίλων και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μόνο για φέτος θα απαιτηθούν 8 μονάδες και 77 Η/Ζ και το 2025 10 αεριοστρόβιλοι και 126 Η/Ζ.

Αίρεται η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης με το “μεγάλο” καλώδιο

Για το νησί μας τα ειδικά μέτρα ενεργειακής θωράκισης έχουν ορίζοντα 2ετίας, μέχρι να ολοκληρωθεί δηλαδή το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που θα εξασφαλίσει οριστικά τις ηλεκτρικές ανάγκες και την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. 

Με τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, θα έχουμε και την πλήρη πια ένταξη του νησιού μας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς το λεγόμενο “μικρό” καλώδιο Χανιά-Πελοπόννησος, που λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια, καλύπτει αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό 30% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα. 
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, με την ολοκλήρωση του έργου σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 
 


Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Kατηγορίες