ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: 11 πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα σε τρεις μέρες με αφετηρία το Ηράκλειο

Κρήτη: 11 πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα σε τρεις μέρες με αφετηρία το Ηράκλειο


Με «ορμητήριο» το Ηράκλειο, επισκεφθήκαμε άλλους δύο νομούς της Κρήτης, γευτήκαμε παραδοσιακά εδέσματα, επισκεφθήκαμε τοπία με απαράμιλλη ομορφιά και αρχαία μνημεία μέσα σε μόλις τρεις ημέρες!

Τώρα που η άνοιξη μπήκε για τα καλά και ο καιρός προλογίζει την έλευση του καλοκαιριού, οι εκδρομές έχουν την τιμητική τους. Το πιο σύνηθες πρόβλημα είναι ότι οι μέρες είναι λίγες και τα μέρη που θέλουμε να επισκεφθούμε πολλά. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Κρήτη με τις τοποθεσίες που πρέπει να πάμε οπωσδήποτε πολλές και διάσπαρτες σε όλα τα σημεία του νησιού. Εμείς ταξιδέψαμε στη Μεγαλόνησο και μείναμε για τρεις ημέρες, καταφέρνοντας να δούμε αρκετά πράγματα σε τρεις από τους τέσσερις νομούς της: το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά!

Just for your info

Κρήτη

Πηγή Φωτογραφίας: Wikimedia.commons

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο, το οποίο είναι έδρα της περιφέρειας Κρήτης που συμπεριλαμβάνει γειτονικά νησιά και νησίδες. Με πληθυσμό 617.360 κατοίκων, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και εκτεινόμενη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, βρέχεται βόρεια από το Κρητικό πέλαγος και νότια από το Λιβυκό πέλαγος.

Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, διατηρώντας τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία. Κατά τα έτη 3000 π.Χ.–1400 π.Χ. ήκμασε στο νησί ο Μινωικός πολιτισμός, ο αρχαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο και τα Γουρνιά όπου βρέθηκαν ανακτορικά συγκροτήματα.

Στη Κρήτη ομιλείται από τη πλειοψηφία των κατοίκων η κρητική διάλεκτος. Υπάρχει μεγάλη παράδοση στη μαντινάδα. Τι επίσης είναι γνωστή για τη παραδοσιακή μουσική της, χαρακτηριστικά όργανα της οποίας είναι πρωτίστως η κρητική λύρα και το λαούτο και δευτερευόντως το βιολί, το μαντολίνο και η ασκομαντούρα. Μερικοί από τους γνωστότερους Κρητικούς μουσικούς είναι ο Νίκος Ξυλούρης, ο Θανάσης Σκορδαλός, ο Κώστας Μουντάκης και ο Ψαραντώνης. Μεγάλη παράδοση υπάρχει και στο χορό με αρκετά διαφορετικά είδη. Από τους πιο γνωστούς χορούς είναι ο σιγανός, ο πεντοζάλης, ο συρτός ή χανιώτης, η σούστα και ο καστρινός ή μαλεβιζιώτικος.

Πολλοί ιστορικοί της αρχαιότητας αναφέρουν τους μυθικούς Κουρήτες, και τον πολεμικό χορό τους, στον μύθο της γέννησης του Δία στην Κρήτη (Βλέπε παράγραφος Μυθολογία αυτού του λήμματος). Ο Πλάτωνας κατά την κλασική εποχή αναφέρει στους Νόμους ότι οι Αθηναίοι θα έπρεπε να μιμηθούν τους Κρήτες και την αθλητικότητα τους όταν χορεύουν τον χορό του πολέμου, τους οποίους αναφέρει ως Κουρήτες. Κατά την αρχαιότητα φαίνεται ότι υπήρχε χορευτική παράδοση στην Κρήτη, και η σχέση εκείνων με τους σημερινούς παραδοσιακούς χορούς είναι μεγάλη. Ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές στους κρητικούς χορούς από ευρωπαίους περιηγητές του 16ου και του 17ου αιώνα.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η κρητική φορεσιά, που συνήθως φοριέται από τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Στη λογοτεχνία Κρητικοί συγγραφείς έχουν προσφέρει πολλά με γνωστότερους τον Βιτσέντζο Κορνάρο που έγραψε τον Ερωτόκριτο τον 17ο αιώνα, τον Νίκο Καζαντζάκη τον 20ο αιώνα, ο οποίος προτάθηκε 3 φορές για Νόμπελ λογοτεχνίας. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης στη Κρήτη αναπτύχθηκε η Κρητική σχολή ζωγραφικής που επηρέασε τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Το νησί είναι ακόμα γνωστό για αρκετά παραδοσιακά έθιμα όπως ο κρητικός γάμος.

Κρήτη: 15 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί μέσα σε τρεις ημέρες

1. Να επισκεφθείς το ενετικό κάστρο στο Ηράκλειο

Στην είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, εκεί που τελειώνει ο δυτικός μόλος, δεσπόζει ένα επιβλητικό φρούριο. Κατά την Ενετοκρατία ήταν γνωστό με τα ονόματα Rocca a Mare ή Castello a Mare ή Castello, δηλαδή φρούριο στη θάλασσα.

Κρήτη

Επικράτησε τελικά να ονομάζεται “Κούλες“, όνομα που προέρχεται από την τούρκικη ονομασία Su Kulesi. Κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου φρουρίου που είχε πάθει σοβαρές ζημιές από σεισμό το 1303.

Μέσα στο κάστρο θα δεις σφαίρες από την εποχή της Ενετοκρατίας, κανόνια και πολλά άλλα που θα σε εντυπωσιάσουν, όπως και η θέα ανεβαίνοντας τα σκαλιά.

Πληροφορίες για το εισιτήριο:

Ολόκληρο εισιτήριο: 4 ευρώ Μειωμένο εισιτήριο: 2 ευρώ.

Ημέρες Ελεύθερης εισόδου

  • 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  • 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  • 28 Οκτωβρίου
  • Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου

2. Να δοκιμάσεις παραδοσιακά φαγητά του νησιού

 

Η κρητική κουζίνα είναι ξακουστή και όχι άδικα! Ανάμεσα στα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις κατά την παραμονή σου στο νησί είναι οι χοχλιοί (δηλαδή σαλιγκάρια), τα καλτσούνια, η σφακιανή πίτα, τα σκιουφιχτά μακαρόνια, ο ντάκος, το γαμοπίλαφο, το απάκι και τα ξεροτήγανα. Φυσικά σαν μεσογειακό νησί, η Κρήτη είναι περήφανη και για τα θαλασσινά της!

3. Να πιείς ρακή

Κρήτη

Η Ρακή ή το Ρακί ή Rakija ονομάζεται το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από τη ζύμωση φρούτων ή στεμφύλων φρούτων ή μελιού στην βαλκανική χερσόνησο. Στον Ελληνικό χώρο το πιο διαδεδομένο είδος ποτού, που παρουσιάζει ομοιότητες με το ρακί, είναι αυτό των στεμφύλων σταφυλής όπου στην Κρήτη και στην νησιωτική Ελλάδα ονομάζεται Τσικουδιά ενώ στην στεριανή Ελλάδα (Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία κ.α.) Τσίπουρο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου στη Μεγαλόνησο σίγουρα δεν θα ξέρεις από σου ήρθε η ρακή, καθώς τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν από μαγαζιά εστίασης μέχρι τουριστικά καταστήματα!

4. Να κάνεις βόλτα στους πεζόδρομους του Ηρακλείου

Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Μία βόλτα αρκεί για να καταλάβεις τη μεγάλη γκάμα καταστημάτων που υπάρχουν στους πεζόδρομους που το κοσμούν.

Κρήτη

Από μεγάλες αλυσίδες ρούχων και αξεσουάρ, τουριστικά καταστήματα με χειροποίητα αναμνηστικά, μέχρι φαγάδικα και μπαράκια για ποτό κάτι μου λέει ότι δεν θα βαρεθείς να περπατάς με τις ώρες και να ανακαλύπτεις ολοένα και νέα διαμαντάκια!

5. Να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Κρήτη

Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχει αυτή με τις Μινωικές αρχαιότητες, η οποία θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού.

Πληροφορίες για το εισιτήριο:

Ολόκληρο: €12, Μειωμένο: €6
Διάρκεια ενιαίου εισιτηρίου: 3 ημέρες (μία επίσκεψη ανά χώρο). Από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου 2020 το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 20 Ευρώ.
Ισχύει για: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Κνωσός

Ημέρες ελεύθερης εισόδου

  • 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  • 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  • 28 Οκτωβρίου
  • Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου

6. Να επισκεφθείς τη Δημοτική Πινακοθήκη του Ηρακλείου

Κρήτη

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου έχει στην κατοχή της μια πλούσια Συλλογή Έργων Τέχνης τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη της εικαστικής δημιουργίας από τις αρχές της θεμελίωσής της στην Κρήτη, έως και τις πιο πρόσφατες εκφράσεις της. Ο αρχικός πυρήνας των έργων δημιουργήθηκε παράλληλα με την ίδρυση του Δήμου Ηρακλείου, εμπλουτίστηκε με δωρεές διαφόρων καλλιτεχνών, ανάμεσά τους και έργα επώνυμων, αναγνωρισμένων δημιουργών (Φανουράκη, Μαρκογιαννάκη, Τσαρούχη, Βασιλείου, Φασιανού κλπ) στα οποία προστέθηκε με αγορά και ο πίνακας του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, «Η Βάπτιση του Χριστού». Άλλωστε το Ηράκλειο, την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης, δημιούργησε την περίφημη σχολή Κρητικής Αγιογραφίας, η οποία γέννησε τέκνα άξια, όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο Δαμασκηνός και πολλοί άλλοι.

7. Να ρίξεις μια ματιά στα βιβλία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Η πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη, έχει μια μακρά και πλούσια παράδοση στην ελληνική ιστορία των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στοιχεία αυτής της παράδοσης είναι η ζωγραφική των εικόνων της Κρητικής Σχολής, η υψηλή ποίηση του Ερωτόκριτου και του Κρητικού Θεάτρου, και τα βαθύτατης μυστικής πνοής έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ωστόσο, η παράδοση της πόλης του Ηρακλείου στα Γράμματα και τις Τέχνες δεν είναι μια παράδοση νεκρή, ούτε, πολύ περισσότερο, ξένη ή “εχθρική” στους άμεσους κληρονόμους της. Σε όλη τη διάρκεια αυτού του αιώνα, που είναι και ο αιώνας της πραγματικής ελευθερίας, τα Γράμματα και οι Τέχνες άρχισαν με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό, να διανύουν ξανά μία. Ανάμεσα στα σημεία που το αποδεικνύουν περίτρανα είναι και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία κληροδοτήθηκε στον δήμο Ηρακλείου από τον Δημήτριο Βικέλα μετά τον θάνατό του.

8. Να επισκεφθείς την Κνωσό 

Κρήτη

Ταξίδι στην Κρήτη και μάλιστα στο Ηράκλειο χωρίς να επισκεφθείς την Κνωσό γίνεται; Φυσικά και όχι! Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού (ή Κνωσσού), σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον πέμπτο αιώνα. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα.

Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσσού. Την Κνωσό εντόπισε το 1878 ο Μίνωας Καλοκαιρινός. Ο Arthur Evans άρχισε συστηματικές ανασκαφές το 1900 οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το 1931 με την ανακάλυψη του ανακτόρου, μεγάλου τμήματος της μινωικής πόλης και των ανακτόρων.

Στην Κνωσό θα μπορέσεις να φτάσεις εύκολα και γρήγορα με ένα λεωφορείο από το κέντρο της πόλης αν δεν έχεις αυτοκίνητο και θα διανύσεις μία απόσταση περίπου 25 λεπτών.

Κρήτη

Πληροφορίες για το εισιτήριο:

Ολόκληρο: €15, Μειωμένο: €8. Η διάρκεια του εισιτηρίου είναι 3 ημέρες Ισχύει για: Αρχαιολογικό χώρο Κνωσού – Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Μόνο για το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου)

Ημέρες Ελέυθερηςς Εισόδου

  • 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  • 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  • 28 Οκτωβρίου
  • Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου

9. Να επισκεφθείς το Ρέθυμνο

Ξεκινήσαμε από το Ηράκλειο και νοικιάζοντας αυτοκίνητο κάναμε μία βόλτα από το όμορφο και κοσμοπολίτικο Ρέθυμνο το οποίο μας αντάμειψε με ένα από τα πιο αισθαντικά ηλιοβασιλέματα που έχουμε δει ποτέ. Πέρα από την αμμουδερή -σχεδόν υφαντή- παραλία του, εκεί μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μία πληθώρα καταστημάτων για φαγητό και ποτό και αν μείνετε και το βράδυ, κάτι μας λέει ότι θα διασκεδάσετε μέχρι πρωίας.

Μία ωραία εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Ρέθυμνο είναι αυτή των Αποκριών, με το φημισμένο καρναβάλι της πόλης να δίνει τον παλμό κάθε χρόνο!

Η απόσταση από το Ηράκλειο με αυτοκίνητο είναι 1 ώρα και 9 περίπου λεπτά, ενώ αν πάρετε το ΚΤΕΛ θα κάνετε 1 ώρα και 25 λεπτά.

10. Να επισκεφθείς τα Χανιά

Αν μπορούσα να βάλω ένα προσωνύμιο στα Χανιά αυτό θα ήταν “η πόλη του παραμυθιού”. Σαν παραμύθι δεσπόζει λοιπόν το παλαιό λιμάνι με τα πολύχρωμα κτίρια να προσθέτουν σε όλη αυτή τη μαγεία.

 

Μία βόλτα στα γραφικά σοκάκια της πόλης κρίνεται απαραίτητη όπως το να περπατήσεις μέχρι τον φάρο σε απόσταση αναπνοής από το κύμα.

Για να φτάσεις από το Ηράκλειο στα Χάνια με το αυτοκίνητο θα χρειαστείς 2 ώρες και 5 λεπτά, ενώ με το ΚΤΕΛ 2 ώρες και 44 λεπτά.

11. Να πας μία βόλτα από τη λίμνη Κουρνά

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Αναφέρεται στην αρχαιότητα από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια.

Φέρεται ότι αυτά τα ονόματα έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκορώνα που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνα. Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Κορησσία τοποθετείται κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη, αλλά η προέλευση του ονόματος άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει λίμνη ή λουτήρας και άλλοτε ως παράφραση της ελληνικής λέξης κρουνός.

Η λίμνη βρίσκεται στα όρια του δήμου Αποκορώνου στα ανατολικά του νομού Χανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου και σε απόσταση 2.5 χλμ. από την θάλασσα. Το χωριό που είναι η λίμνη ονομάζεται Μουρίον και απέχει 2 χλμ. περίπου από τον παραθαλάσσιο οικισμό Γεωργιούπολη. Είναι τοποθετημένη στις βόρειες παρυφές των Λευκών Ορέων.

Φωτορεπορτάζ: Aύρα Μπακούρου

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS – ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

27 Μαρ. 2024

28 Μαρ. 2024

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..


Source link

Kατηγορίες